Στέλιος Φρόκκου: Ο 22χρονος κομμωτής που «ζωγραφίζει» στα κεφάλια των πελατών του

Ο Στέλιος Κλαούντιο Φρόκκου είναι ένας αρκετά γνωστός κομμωτής στο Ηράκλειο Κρήτης αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Τα αριστοτεχνικά σχέδια που δημιουργεί στο κεφάλι πελατών τον χαρακτηρίζουν και ταυτόχρονα τον κάνουν να διαφέρει από τους άλλους κομμωτές. Το αστείρευτο ταλέντο του δεν περιορίζεται εκεί αφού δεν είναι λίγες οι φορές που τον έχουμε δει να ετοιμάζει πραγματικά αριστουργήματα με διάφορα υλικά όπως τρίχες, αλεύρι, χώμα κ.α. Ο ίδιος είναι αρκετά ενεργός στα social media, μετρώντας 102.500 ακόλουθους στο TikTok αλλά και 17.500 χιλιάδες στο Instagram. Ο Στέλιος μιλάει στο mikrofwno.gr και μας συστήνεται καλύτερα.

Πες μας λίγα λόγια για εσένα και πως σου ήρθε αυτή η καινοτόμα ιδέα για την αποτύπωση προσώπων σε ξυρισμένα κεφάλια, είχες κάποιο πρότυπο; Πως το εξασκείς όλο αυτό, και πως το εξάσκησες στα πρώτα σου βήματα;

Ονομάζομαι Στέλιος Φρόκκου είμαι 22χρονων και έχω ζήσει τα περισσότερα χρόνια της ζωής μου στο Ηράκλειο Κρήτης. Η κομμωτική ήρθε κάπως τυχαία στη ζωή μου δουλεύοντας ένα καλοκαίρι σεζόν στο μαγαζί κάποιου συγγενή μου. Στη συνέχεια όμως όχι μόνο την αγάπησα αλλά πλέον δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς αυτή. Με πολλή λοιπόν δουλειά και προσπάθεια εκείνη την καλοκαιρινή σεζόν έμαθα γρήγορα πολλά πράγματα για την κομμωτική και γυρνώντας Ηράκλειο θέλησα να ολοκληρώσω τις γνώσεις μου σε αυτόν τον τομέα πηγαίνοντας σε ΕΠΑΛ κομμωτικής. Παράλληλα όμως εξασκούσα το επάγγελμα. Αμέσως μετά το τέλος των σπουδών μου άρχισα να δουλεύω στο μαγαζί στο οποίο εργάζομαι μέχρι και σήμερα. Δεν θεωρώ πως βρίσκομαι σε κορυφαίο ακόμα επίπεδο κάνω όμως ό,τι περνάει από το χέρι μου για να φτάσω σε αυτό. Πιστεύω έχω να δώσω και να δείξω ακόμα πολλά.

Το έναυσμα για να ξεκινήσω να δουλεύω τη ζωγραφική στα μαλλιά και με μαλλιά μου το έδωσαν ορισμένοι καλλιτέχνες του εξωτερικού μέσω των social media. Και γνωρίζοντας ότι θα ήταν κάτι πρωτότυπο για το ελληνικό κοινό αποφασίζω να το προσπαθήσω και μου βγήκε σε καλό.

Πόσο καιρό σου πήρε ώστε αυτό που σχεδίαζες στα μαλλιά του εκάστοτε πελάτη-μοντέλου να γίνει μια πιστή αποτύπωση της εικόνας που σου έδειχνε;

Όλα είναι θέμα εξάσκησης. Όσο πιο πολύ ασχολείσαι με κάτι, τόσο καλύτερος γίνεσαι σε αυτό. Όσον αφορά εμένα ξεκίνησα με πιο απλά σχέδια τα οποία στην συνέχεια με βοήθησαν στο να αρχίσω να δημιουργώ σιγά σιγά κάτι πιο περίπλοκο. Περίπου ένα χρόνο μετά κατάφεραν τα σχέδια μου να είναι πίστη αποτύπωση της εικόνας που έβλεπα!

Πόση ώρα σου παίρνει να φτιάξεις το εκάστοτε σχέδιο στο κάθε πελάτη;

Ο χρόνος που χρειάζομαι για κάθε σχέδιο ποικίλει ανάλογα με το μέγεθος και της δυσκολία. Υπάρχουν σχέδια που είναι εύκολα και τα έχω τελειώσει μέσα σε 20 λεπτά. Όμως υπάρχουν και άλλα που χρειάζονται έως και 4 ώρες.

Πόσα σχέδια φτιάχνεις σε μια μέρα;

Ο φόρτος εργασίας μου δε μου επιτρέπει να κάνω πολλά σχέδια καθημερινά ωστόσο έχω φτάσει τα τρία σχέδια ημερησίως.

Οι τιμές θεωρούνται προσιτές και πως διαμορφώνονται; Παίζει ρόλο η δυσκολία του κάθε σχεδίου;

Η τιμή του κάθε σχεδίου είναι ανάλογη της δυσκολίας του. Θεωρώ πως είναι πολύ προσιτές γι΄ αυτό άλλωστε υπάρχει και ζήτηση.

Ποιο είναι το πιο δύσκολο σχέδιο που έχεις κληθεί να φτιάξεις και πόση ώρα σου πήρε;

Το πιο δύσκολο σχέδιο που έχω κάνει μέχρι τώρα είναι ο Άγιος Βασίλης με τρίχες στο πάτωμα. Αυτό που με δυσκόλεψε δεν ήταν το σχέδιο σαν σχέδιο αλλά οι συνθήκες κάτω από τις οποίες το σχεδίασα. Μετά από εννέα ώρες δουλειάς χωρίς να έχω φάει ή ξεκουραστεί αποφάσισα να το κάνω και το τελείωσα έξι ώρες μετά στις 3 το βράδυ. Ας μην αναφέρω τις ώρες που χρειάστηκαν για μοντάζ και edit των βιντεο. Αλλά ο κόπος μου ανταμείφθηκε.

Τι ηλικίες ζητούν συνήθως αυτό το κούρεμα του λεγόμενου τατουάζ σε ξυρισμένο κεφάλι;

Μπορεί να σου φανεί περίεργο άλλα σχέδια στο κεφάλι δε μου ζητούν μόνο νεαρές ηλικίες. Για παράδειγμα, σχέδιο μου είχε ζητήσει κάποιος ο οποίος ήθελε να του σχεδιάσω την ανιψιά του στο κεφάλι του την ημέρα της βάφτισης της. Επομένως υπάρχει ένα μεγάλο εύρος.

Έχεις συνεργάτες που να σε βοηθούν με τα σχέδια ή είναι κάτι που κάνεις αποκλειστικά εσύ; 

Τα σχέδια τα κάνω αποκλειστικά μόνος μου. Ωστόσο υπάρχουν φορές που ξέρω ότι θα μου πάρει αρκετή ώρα να σχεδιάσω οπότε ζήτω από συνεργάτες και φίλους μου να μου κάνουν παρέα για να περάσει ευχάριστα η ώρα μου. Και αυτό είναι η καλύτερη βοήθεια που μπορώ να έχω.

Υπήρξε φορά κυρίως κατά το πρώτο χρονικό διάστημα που να έφυγε κάποιος πελάτης δυσαρεστημένος με το σχέδιο που είχες κάνει;

Εννοείται πως έχουν υπάρξει κάποιοι πελάτες στις αρχές οι οποίοι δεν ήταν ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα. Και όποιος σου πει το αντίθετο θα είναι ψέμα… γιατί άνθρωποι είμαστε λάθη γίνονται. Όλοι χρειαζόμαστε εξάσκηση και βελτίωση όταν ξεκινάμε κάτι για πρώτη φορά στη ζωή μας. Έτσι έγινε και με εμένα.

Ποιο ήταν το πρώτο σου σχέδιο;

Το πρώτο μου σχέδιο ήταν ένα μάτι σχεδιασμένο ρεαλιστικά. Γενικά το να σχεδιάζω μάτια είναι κάτι που μου αρέσει πολύ. Δε ξέρω το γιατί… ίσως είναι ο ρεαλισμός που δίνει στο εκάστοτε σχέδιο.

Το Πάσχα σε είδαμε να δημιουργείς το μυστικό δείπνο στο μούσι πελάτη, πόσο δύσκολο ήταν και πόση ώρα αφιέρωσες για αυτό;

Ο μυστικός δείπνος σε μούσι ήταν αρκετά δύσκολο σχέδιο ειδικά γιατί ήταν η πρώτη φορά που έκανα κάτι τέτοιο. Γι’ αυτό το σχέδιο χρειάστηκα περίπου 2,30 ώρες.

Όπως ξέρουμε ζεις και εργάζεσαι στο Ηράκλειο Κρήτης παρόλα αυτά στο tik tok όπου ανεβάζεις τα βίντεο σου έχεις συσπειρώσει γύρω σου ένα μεγάλο κύκλο θαυμαστών που σίγουρα θα ήθελαν να τους κουρέψεις. Έχεις σκεφτεί κάποια απόδραση σε μεγάλα αστικά κέντρα λ.χ Αθήνα – Θεσσαλονίκη για κάποιο χρονικό διάστημα με στόχο τα σχέδιά σου και η δουλειά σου να φτάσει και εκεί;

Η αλήθεια είναι πως έχω προτάσεις να φύγω από Κρήτη και να πάω όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και στο εξωτερικό. Ωστόσο οι σχέσεις μου με τους πελάτες που έχω εδώ πέρα ξεπερνούν τις τυπικές σχέσεις πελάτη κομμωτή. Εκτός αυτού όμως έχω χτίσει τη ζωή μου στην Κρήτη οπότε προς το παρόν τουλάχιστον δε θα σκεφτόμουν να φύγω από αυτήν. Ωστόσο ετοιμάζω ένα πρότζεκτ ώστε να επισκέπτομαι για λίγες μέρες κάποιες πόλεις και να κουρεύω άτομα που θέλουν να κουρευτούν μαζί μου αλλά δεν είναι εύκολο να έρθουν Κρήτη.

Πόσες μέρες κρατάει μια προσωπογραφία στο κεφάλι του εκάστοτε πελάτη, είναι κάτι που χαλάει εύκολα με το λούσιμο και τον ύπνο;

Το σχέδιο στο κεφάλι διατηρείται περίπου 5 μέρες. Θέλει λίγη προσοχή βέβαια στο λούσιμο και στον ύπνο.

Έχεις σκεφτεί ποτέ αυτή την μοναδική ικανότητα που έχεις να την μεταλαμπαδεύσεις σε άλλους κομμωτές ή θεωρείς ότι θα χάσει την μοναδικότητα του;

Εννοείται πως το έχω σκεφτεί. Και όσο μπορώ όταν κάποιος μου ζητάει βοήθεια του την δίνω απλόχερα. Προς το παρόν έχω μια τάξη μαθητών σε ένα ΙΕΚ του Ηρακλείου. Ωστόσο στα μελλοντικά μου σχέδια σίγουρα συμπεριλαμβάνονται σεμινάρια και πολλά ακόμα.


INFO: Ανακαλύψτε τον στο Instagram: frrokustelios

Ακολούθησε το mikrofwno.gr στο Google News, στο Facebook, στο Instagram και στο Twitter για να ενημερώνεσαι για τελευταία νέα σε πολιτισμό και lifestyle.