«Έγκλημα και Τιμωρία» σε θεατρική διασκευή Θανάση Τριαρίδη και σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου στο Θέατρο Πορεία

Με το Έγκλημα και Τιμωρία ο Δημήτρης Τάρλοου εμβαθύνει την έρευνα πάνω στα δίπολα «αγαθά κίνητρα – ηθική βλάβη» και «Άνθρωπος – Νόμος» που ξεκίνησε την περασμένη σεζόν με το Κουκλόσπιτο του Χ. Ίψεν.

Το «Έγκλημα και Τιμωρία» του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι ανεβαίνει σε θεατρική διασκευή Θανάση Τριαρίδη και σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου στο Θέατρο Πορεία από τις 23 Νοεμβρίου.

Ένα από τα σπουδαιότερα έργα του δυτικού κανόνα και κορυφαίο ψυχογράφημα της ανθρώπινης ύπαρξης και ηθικής θα αποτελέσει αφορμή για την κεντρική παραγωγή του Θεάτρου Πορεία τη σεζόν 2023-2024. Πρόκειται για τη διασκευή του ογκώδους μυθιστορήματος του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι «Έγκλημα και Τιμωρία», που ακολουθεί την ιστορία του Ρασκόλνικοφ, ενός φοιτητή που πιστεύει πως η διανοητική και ψυχική ανωτερότητα νομιμοποιεί το άτομο να διαπράττει εγκλήματα για το καλό της ανθρωπότητας.

Έτσι, προβαίνει στο φόνο μιας γριάς τοκογλύφου, σε μια πράξη «αλτρουισμού», που θα απαλλάξει την κοινωνία από ένα άπληστο και κακόβουλο άτομο. Παρά την πεποίθησή του ότι τέτοια κίνητρα βρίσκονται υπεράνω του νόμου, ο ήρωας χάνεται σε ένα λαβύρινθο τύψεων, εσωτερικών συγκρούσεων και ψυχικών οδυνών, που συνιστούν την πραγματική τιμωρία του.

Η μεταμέλεια έρχεται έπειτα από μια δαιδαλώδη διαδρομή και η λύτρωση μέσα από τη μορφή μιας νεαρής πόρνης, της Σόνια. Πλάι σε κείνο, τη δική τους πορεία διαγράφουν και τα υπόλοιπα πρόσωπα του έργου, ο αστυνομικός ανακριτής Πορφύριος Πετρόβιτς, η μητέρα και η αδερφή του Ρασκόλνικοφ, ο Σβιντριγκάιλοφ, ο Ραζουμίχιν.

«Στο Ρασκόλνικοφ συναντιούνται ο Χριστός με το Διάβολο, ο Άμλετ με τον Υπεράνθρωπο, ο Δον Ζουάν με το Γκρέγκορ Σάμσα», σημειώνει ο Θανάσης Τριαρίδης. Πράγματι, η ευσύνοπτη διασκευή φέρει έντονη την προσωπική σφραγίδα του ιδιοσυγκρασιακού θεατρικού συγγραφέα και ενός από τους πιο εμβριθείς αναγνώστες του ντοστογιεφσκικού έργου, συμπεριλαμβάνοντας μέχρι και την οδυνηρή και ντροπιαστική για την ανθρωπότητα εμπειρία του Ολοκαυτώματος, και επιφυλάσσοντας ένα ρόλο-έκπληξη για τον ίδιο το Ντοστογιέφσκι.

Ο σκηνοθέτης της παράστασης, Δημήτρης Τάρλοου, αναφέρει: «Το Έγκλημα και Τιμωρία είναι ένα σημείο καμπής για ολόκληρο το δυτικό πολιτισμό. Το τέλος της Πίστης και η είσοδος στο χάος. Στην Κόλαση του σήμερα, του τώρα… Όμως η Τέχνη και προπάντων το θέατρο έχει την ικανότητα να διαβλέπει ως προφήτης και να προαναγγέλλει τις νέες επαναστάσεις. Το αίτημα για μια νέα Πίστη είναι πιο θερμό και υπαρκτό από ποτέ.»

Με το «Έγκλημα και Τιμωρία» ο Δημήτρης Τάρλοου εμβαθύνει την έρευνα πάνω στα δίπολα «αγαθά κίνητρα – ηθική βλάβη» και «Άνθρωπος – Νόμος», που ξεκίνησε την περασμένη σεζόν με το «Κουκλόσπιτο» του Χ. Ίψεν, παράσταση που θα επαναληφθεί και θα εναλλάσσεται με το Έγκλημα και Τιμωρία.

Συντελεστές:

Θεατρική μεταφορά: Θανάσης Τριαρίδης
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Τάρλοου
Σκηνικά: Θάλεια Μέλισσα
Κοστούμια: Αλέξανδρος Γαρνάβος, Τζίνα Ηλιοπούλου
Μουσική: Φώτης Σιώτας
Επιμέλεια κίνησης: Κορίνα Κόκκαλη
Βοηθός κινησιολόγου: Μαριάννα Τσικμανλή
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Βοηθοί σκηνοθέτη: Δήμητρα Κουτσοκώστα, Nεφέλη Παπαναστασοπούλου
Βοηθός σκηνογράφου: Νάντια Κασσάρα
Φωτογραφίες: Μαρίζα Καψαμπέλη
Trailer: Αντώνης Κιτσίκης

Διανομή (αλφαβητικά)

Ρασκόλνικοφ: Προμηθέας Αλειφερόπουλος
Ντούνια: Στέλλα Βογιατζάκη
Πορφύριος: Δημήτρης Ήμελλος Κώστας Φιλίππογλου (σε διπλή διανομή)
Ντοστογιέφσκι/ Ραζουμίχιν: Αλέξανδρος Μαυρόπουλος
Σβιντριγκάιλοφ: Δημήτρης Μπίτος
Σόνια: Μαριάννα Πουρέγκα Φαίδρα Αγγελάκη (σε διπλή διανομή)
Μητέρα του Ρασκόλνικωφ/ φάντασμα Αλιόνας: Σοφία Σειρλή

Μουσικός επί σκηνής: Τάσος Μισυρλής

Εισιτήρια:

Τιμές εισιτηρίων:

Τετάρτη (λαϊκή) VIP ζώνη: 20€, Α’, Β’, Γ’ ζώνη: 15€
Πέμπτη έως Κυριακή: VIP ζώνη: 25€, A’ ζώνη: 20€, Β’ ζώνη: 17€, Γ’ ζώνη: 15€
Εκπτωτικά εισιτήρια*: Senior (άνω των 65): 17€, φοιτητικό, νεανικό (κάτω των 22), ανέργων: 15€, ΑμεΑ (67% και άνω), με την επίδειξη βεβαίωσης αναπηρίας: 12€

* Σε συγκεκριμένες θέσεις με σειρά προτεραιότητας, απαραίτητη είναι η επικοινωνία με το ταμείο του θεάτρου για τα εισιτήρια ΑμεΑ.

** Ισχύουν ειδικές τιμές για ομαδικές κρατήσεις

Προπώληση εισιτηρίων:

poreiatheatre.commore.com, 211 7700000, Nova, Public, Media Markt, βιβλιοπωλεία Ευριπίδης, Viva Spot Τεχνόπολη, αθηνόραμα.gr

Ακολούθησε το mikrofwno.gr στο Google News, στο Facebook, στο Instagram και στο Twitter για να ενημερώνεσαι για τελευταία νέα σε πολιτισμό και lifestyle.