Η ΕΡΤ τιμά την 50ή επέτειο του Πολυτεχνείου

Πενήντα χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου συμπληρώνονται φέτος και η ΕΡΤ τιμά την επέτειο με σειρά ντοκιμαντέρ, αφιερωματικών εκπομπών, αλλά και ταινιών.

ΕΡΤNEWS

Το 24ωρο ενημερωτικό κανάλι της ΕΡΤ, θα μεταδίδει αφιερώματα για την επέτειο, καθώς και ρεπορτάζ από τον χώρο του Πολυτεχνείου, αλλά και την πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία. Εκτενείς αναφορές θα γίνουν και από τις ενημερωτικές εκπομπές του ΕΡΤNEWS.

ΕΡΤ2

Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2023

Στις 21:00 μεταδίδεται το επεισόδιο με τίτλο «Η προπαγάνδα της χούντας», της σειράς ντοκιμαντέρ «Παρασκήνιο» από το Αρχείο της ΕΡΤ.

Σ’ αυτό το επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ», παραγωγής 1982, παρουσιάζονται οι προπαγανδιστικές πρακτικές του καθεστώτος των συνταγματαρχών, αλλά και οι αντιδράσεις σ’ αυτές. Διακεκριμένοι άνθρωποι του πνεύματος και των Τεχνών μιλούν αφενός για την προπαγάνδα της χούντας, αφετέρου για τον τρόπο με τον οποίο συγκροτήθηκε ένας αντιθετικός λόγος στο κυρίαρχο ιδεολογικό πλαίσιο που προσπάθησε να καθιερώσει η δικτατορία.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής προβάλλονται φωτογραφίες, ηχητικά ντοκουμέντα και πρωτοσέλιδα της εποχής, καθώς και αποσπάσματα από ταινίες Επικαίρων της επταετίας και κυρίως από ομιλίες του δικτάτορα Γεωργίου Παπαδόπουλου, αλλά και από τις γιορτές πολεμικής αρετής στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο.

Σκηνοθεσία: Τάκης Χατζόπουλος
Έτος παραγωγής: 1982

Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2023

Στις 21:00 μεταδίδεται το επεισόδιο «Μάρω Δούκα – 1979», παραγωγής 2005, της σειράς ντοκιμαντέρ «Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΜΟΥ» από το Αρχείο της ΕΡΤ.

Η πεζογράφος Μάρω Δούκα αυτοπαρουσιάζεται, εστιάζοντας την αφήγησή της στο 1979, χρονιά κατά την οποία κυκλοφορεί το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο «Η αρχαία σκουριά». 

Σενάριο-σκηνοθεσία: Σταύρος Καπλανίδης
Διεύθυνση φωτογραφίας:
 Γιάννης Βαρβαρίγος
Μοντάζ: Αγγέλα Δεσποτίδου
Μουσική: Γιώργος Παπαδάκης
Ηχοληψία: Φάνης Καραγιώργος
Διεύθυνση παραγωγής: Θάνος Λαμπρόπουλος
Παραγωγή:
 ΕΡΤ Α.Ε.
Εκτέλεση παραγωγής: Περίπλους
Έτος παραγωγής: 2005

Στις 22:00 μεταδίδεται η εκπομπή-αφιέρωμα «Η δίκη του Πολυτεχνείου» από το Αρχείο της ΕΡΤ, παραγωγής 1982, με αφορμή την επέτειο, τότε, των εννέα χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Η εκπομπή περιλαμβάνει αποσπάσματα από την ιστορική Δίκη του Πολυτεχνείου του 1975, που για πρώτη φορά θα παρουσιαζόταν τότε στην τηλεόραση.

Επιμέλεια εκπομπής: Κατερίνα Πατέλη
Τηλεοπτική διεύθυνση: Ανδρέας Αντωνιάδης
Παραγωγή1982

Στις 23:00 μεταδίδεται το ντοκιμαντέρ «Ημέρες Πολυτεχνείου» από τη σειρά «Αναζητώντας τη χαμένη εικόνα» του Αρχείου της EΡΤ. 

Το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ, βασισμένο σε αρχειακό κινηματογραφικό υλικό, αναφέρεται στην εξέγερση του Πολυτεχνείου, στον χαρακτήρα της κατάληψης, στα γεγονότα της νύχτας της 16ης προς 17η Νοεμβρίου 1973 και σε όσα ακολούθησαν.

Έρευνα-Σκηνοθεσία: Λάκης Παπαστάθης
Διεύθυνση παραγωγής: Θεοχάρης Κυδωνάκης
Μια παραγωγή της CINETIC για την ΕΡΤ Α.Ε.
Έτος παραγωγής: 1994

Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2023

Στις 23:30 μεταδίδεται η μικρού μήκους ελληνική ταινία «Ο φοιτητής», παραγωγής 2021.
Υπόθεση: Αθήνα, 17 Νοεμβρίου 1973. Έπειτα από την τριήμερη κατάληψη του Πολυτεχνείου, το δικτατορικό καθεστώς αποφασίζει να επέμβει στρατιωτικά και να καταστείλει τις απειλητικές για την κυριαρχία του διαδηλώσεις.
Παρακολουθούμε όσα διαδραματίστηκαν μέσα στο άρμα τα τελευταία λεπτά, πριν αυτό γκρεμίσει την κεντρική πύλη και εισβάλει στο Πολυτεχνείο.

Σενάριο-σκηνοθεσία: Βασίλης Καλαμάκης
Παίζουν: Γιώργος Πυρπασσόπουλος, Γιώργος Μακρής, Δημήτρης Καπετανάκος, Στρατής Νταλαγιώργος
Διάρκεια: 8′

ΕΡΤ3

Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2023

Η ΕΡΤ3 μεταδίδει στις 23:00 το ντοκιμαντέρ Ένα Απότομο Ξύπνημα –«Έχε το νου σου στο παιδί» από τη σειρά δημιουργικών ντοκιμαντέρ παραγωγής 2017.

Έχουν ειπωθεί πολλά και έχουν γραφτεί ακόμη περισσότερα για την επτάχρονη δικτατορία στη χώρα μας και την αντίσταση σ’ αυτήν, αλλά γνωρίζουμε πολύ λίγα για την αντιστασιακή δράση στη Θεσσαλονίκη. Τη στιγμή μάλιστα που πολλές από τις πρώτες αντιστασιακές ενέργειες έγιναν εκεί.
Από τη σειρά δημιουργικών ντοκιμαντέρ με τίτλο «Ένα Απότομο Ξύπνημα», όπου παρουσιάζονται τέσσερις σημαντικές στιγμές από την επτάχρονη διάρκεια της χουντικής βαρβαρότητας στη Θεσσαλονίκη, μέσα από τέσσερα ντοκιμαντέρ, το κάθε ένα με συνεντεύξεις από τους πραγματικούς τους πρωταγωνιστές, δείτε το επεισόδιο που αφορά στην 17η Νοεμβρίου 1973.

Σενάριο – σκηνοθεσία: Χρύσα Τζελέπη – Άκης Κερσανίδης,
Ερευνα: Κλέαρχος Τσαουσίδης,Στράτος Κερσανίδης
Φωτογραφία: Δράκος Πολυχρονιάδης
Μοντέρ: Άκης Κερσανίδης – Θεόφιλος Καλαϊτζίδης,
Ηχοληψία: Σίμος Λαζαρίδης ,
Οργάνωση Παραγωγής: Χρύσα Τζελέπη,
Βοηθός σκηνοθέτη: Γιάννης Παπαδόπουλος-Καντέα,
Βοηθός Παραγωγής: Ίλμα Τυρμπετάρι
Εκτέλεση παραγωγής: ANEMICINEMA

ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΗΣ ΕΡΤ

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ ΤΗΣ ΕΡΤ
ΠΕΝΗΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

Το Αρχείο της ΕΡΤ, στο πλαίσιο της επετείου για τα 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, παρουσιάζει μια σειρά από αφιερώματα με τον γενικό τίτλο «Εδώ Πολυτεχνείο» 1973-2023, τα οποία έχουν αναρτηθεί στο site της ΕΡΤ (https://www.ert.gr/).

Πρόκειται για 5 θεματικά αφιερώματα:

* Έναρξη της κατάληψης – Ο Ραδιοφωνικός Σταθμός του Πολυτεχνείου
* Η κλιμάκωση του αγώνα και οι καταλήψεις στα Πανεπιστήμια Πάτρας, Ιωαννίνων και Θεσσαλονίκης
* Η κοινωνική συμμετοχή και η κορύφωση της εξέγερσης
* Η βίαιη καταστολή της εξέγερσης
* Ο απόηχος των γεγονότων στην κοινωνική και πολιτική σκηνή της Ελλάδας

Το υλικό που επιλέχθηκε καλύπτει χρονικά την οπτικοακουστική παραγωγή από τα μέσα της δεκαετίας του 1970 και μέχρι τη δεκαετία του 2000 και περιλαμβάνει σημαντικές μαρτυρίες ανθρώπων που πρωταγωνίστησαν στα γεγονότα εκείνων των ημερών, σημαντικών εκπροσώπων των γραμμάτων και των τεχνών και συγγενών των ανθρώπων που χάθηκαν και θυσιάστηκαν.

Το σύνολο του προαναφερθέντος αρχειακού υλικού μαζί με επιπλέον σχετικά τεκμήρια που αντλούνται από το θησαυρό του Αρχείου της ΕΡΤ θα φιλοξενούνται στη νέα σελίδα “Εδώ Πολυτεχνείο” 1973-2023, https://archive.ert.gr/edo-polytechneio-1973-2023/ Καθημερινά θα δημοσιεύονται τα αφιερώματα στον ιστότοπο της ΕΡΤ https://www.ert.gr/, αλλά και σχετικά αποσπάσματα στη σελίδα facebook του Αρχείου της ΕΡΤ https://www.facebook.com/ERTarchive

ERT WORLD

Την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2023 στις 13:00 θα μεταδοθεί η «Δίκη του Πολυτεχνείου» (Αρχείο ΕΡΤ).

Πρόκειται για μια εκπομπή-αφιέρωμα, με αφορμή την επέτειο, τότε, των εννέα χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Η εκπομπή περιλαμβάνει αποσπάσματα από την ιστορική Δίκη του Πολυτεχνείου του 1975, που για πρώτη φορά θα παρουσιαζόταν στην τηλεόραση.

Επιμέλεια εκπομπής: Κατερίνα Πατέλη

Το Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2023 στις 13:00 θα μεταδοθούν οι «Ιστορικοί Περίπατοι». Πρόκειται για μια σειρά ντοκιμαντέρ που στόχο έχει να παρουσιάσει την Ιστορία αλλιώς, την Ιστορία στον τόπο της. Με εξωτερικά γυρίσματα στην Αθήνα ή την επαρχία σε χώρους που σχετίζονται με το θέμα της κάθε εκπομπής και χρήση  του πολύτιμου Αρχείου της ΕΡΤ και άλλων φορέων. Θα μεταδοθεί το επεισόδιο «Οι φοιτητές στους δρόμους». Ο καθηγητής Βαγγέλης Καραμανωλάκης μάς ξεναγεί στους δρόμους της Αθήνας και μας μιλά για την ιστορία των φοιτητικών κινημάτων.

Παρουσίαση-αρχισυνταξία: Μαριλένα Κατσίμη
Σκηνοθεσία: Έλενα Λαλοπούλου
Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιώργος Πουλίδης
Διεύθυνση παραγωγής: Ελένη Ντάφλου

Στις 14:00 η εκπομπή Παρασκήνιο «Η προπαγάνδα της χούντας» επικεντρώνεται στις προπαγανδιστικές πρακτικές του καθεστώτος των συνταγματαρχών, αλλά και στις αντιδράσεις που προκάλεσαν. Διακεκριμένοι άνθρωποι του πνεύματος και των τεχνών μιλούν αφενός για την προπαγάνδα της χούντας, αφετέρου για τον τρόπο με τον οποίο συγκροτήθηκε ένας αντιθετικός λόγος στο κυρίαρχο ιδεολογικό πλαίσιο, που προσπάθησε να καθιερώσει η δικτατορία.

Την Κυριακή 02:50 (ξημερώματα Δευτέρας) η ERT WORLD θα μεταδοθεί την ελληνική ταινία μικρού μήκους «Ο φοιτητής».

Μετά από την τριήμερη κατάληψη του Πολυτεχνείου, το δικτατορικό καθεστώς αποφασίζει να επέμβει στρατιωτικά και να καταστείλει τις απειλητικές για την κυριαρχία του διαδηλώσεις. Παρακολουθούμε όσα διαδραματίστηκαν μέσα στο άρμα τα τελευταία λεπτά, πριν αυτό γκρεμίσει την κεντρική πύλη και εισβάλει στο Πολυτεχνείο.

Ακολούθησε το mikrofwno.gr στο Google News, στο Facebook, στο Instagram και στο Twitter για να ενημερώνεσαι για τελευταία νέα σε πολιτισμό και lifestyle.