Milky Way: Η Οδύσσεια του διαστήματος στην επίγεια ζωή

Μήπως σας κούρασε η επαναλαμβανόμενη τηλεοπτική περιπλάνηση σε προηγούμενες δεκαετίες της χώρας μας; Ο νέος τηλεοπτικός γαλαξίας Milky Way που εκπέμπει από την συχνότητα του Mega, ανατρέπει τις ισορροπίες και μας ταξιδεύει απολαυστικά σε μία σύγχρονη πραγματικότητα της χώρας μας (ενδεχομένως σκληρή, όμως ρεαλιστική).

Η υπόθεση 

 

Σε μία ορεινή πόλη μάλλον απόμακρη, ζει η 17χρονη Μαρία (Κορίννα Ντουλλάαρτ), μαθήτρια της Γ’ Λυκείου. Όνειρό της είναι να σπουδάσει χορό στην Αθήνα και με αυτόν τρόπο να απεγκλωβιστεί από το επαρχιακό περιβάλλον που βάσει των γλαφυρών περιγραφών της μοιάζει να της προκαλεί ασφυξία. Όταν ανακαλύπτει την εγκυμοσύνη της από τον φίλο της τον Τάσο (Νίκος Ζεγκίνογλου), όλα ανατρέπονται. Ο Τάσος παρόλο που έχει άλλα όνειρα, επιμένει να εργάζεται στο μοναδικό βενζινάδικο το οποίο διαθέτει αυτή η επαρχιακή πόλη, έχοντας υποκύψει στο εγκλωβισμό και την στασιμότητα του μικρόκοσμού του. Οι δυο τους θα βρεθούν στο επίκεντρο αυτής της αλλαγής, ενώ η οικογένεια αλλά και οι φίλοι τους αρχικά μοιάζουν να είναι υποστηρικτικοί και να αποδέχονται το ξαφνικό νέο σχετικά με την εγκυμοσύνη της Μαρίας. Σύντομα όμως εκείνη αντιλαμβάνεται πως το πλαίσιο της ζωής της αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς, περιορίζοντας αισθητά τους ορίζοντες αλλά και τα αρχικά της όνειρα.

Συνοδοιπόρος αλλά και πρόσωπο που θα έχει σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις της ζωής της, θα είναι ο Τζο (Κωνσταντίνος Γεωργόπουλος). Ερχόμενος από Αθήνα, νέος συμμαθητής και new entry στην επαρχιακή πόλη, κοντράρεται συνεχώς με το συντηρητικό και συχνά κλειστό κόσμο της επαρχιακής αυτής πόλης. Μαζί ενώνουν τις δυνάμεις τους, προκειμένου ο καθένας από το δικό του μετερίζι να δώσει τον δικό του προσωπικό αγώνα. Κόντρα σε μία πραγματικότητα η οποία προσπαθεί να τους αφαιρέσει τα όνειρά τους, αλλά και να τους ευθυγραμμίσει σε ένα συμβιβασμένο κόσμο ενηλίκων που ενδεχομένως εκείνοι να είναι πιο αποπροσανατολισμένοι από τους ίδιους.

Κριτική 

Σκηνή από την σειρά Πηγή: https://www.megatv.com

Η πρόθεση αλλά και η οπτική του βραβευμένου δημιουργού με Χρυσό Φοίνικα στο κινηματογραφικό φεστιβάλ των Καννών Βασίλη Κεκάτου, είναι να παρουσιάσει τα πράγματα όχι όπως θα έπρεπε να είναι, αλλά όπως είναι στην πραγματικότητα. Οι συνομιλίες και οι διάλογοι των έφηβων πρωταγωνιστών της σειράς αντικατοπτρίζουν τις τάσεις, τις ατάκες αλλά και την νοοτροπία των σημερινών 16 plus ατόμων και της γενιάς Ζ. Ίσως κάποιος να αναρωτηθεί, πώς είναι δυνατόν να μιλάνε ή να ντύνονται με αυτό το στυλ έφηβοι που ζουν ενδεχομένως απομακρυσμένοι σε κάποια βόρεια περιοχή της χώρας μας (στην σειρά δεν προσδιορίζεται σκοπίμως η τοποθεσία της σειράς). Όμως στην εποχή του διαδικτύου, του 5G και της ταχύτητας, όλοι μας αποτελούμε μέρος μιας παγκόσμιας κοινότητας με κοινά χαρακτηριστικά και αστραπιαία μετακύλιση αυτών των κοινών στοιχείων στην καθημερινή μας ζωή. Επομένως, κάλλιστα ένας έφηβος της επαρχίας μπορεί πλέον γρήγορα να συνδεθεί στην πραγματική ζωή με ένα έφηβο που κατοικεί σε μεγάλο αστικό κέντρο, δίχως να τους χωρίζουν πολιτισμικά και επικοινωνιακά χάσματα.

Η κινηματογραφική αισθητική αποτυπώνεται με μαεστρία στα πλάνα της σειράς. Αναρωτιέσαι αν τα φυσικά σκηνικά βρίσκονται σε κάποια σημεία π.χ. του Καναδά ή των Ηνωμένων Πολιτειών. Όμως χάρη στην εξαιρετική αισθητική των δημιουργών της σειράς, αποδεικνύεται για ακόμη μία φορά πως όταν υπάρχει κέφι, ταλέντο και μεράκι, δεν χρειάζεται να μετακομίσεις εκτός Ελλάδας για να πετύχεις αυτά τα παραμυθένια πλάνα. Η χώρα μας έχει τις δυνατότητες να προσφέρει άπειρες επιλογές και εναλλακτικές τοποθεσίες για μία σειρά όπως το Milky Way. Οι σκηνές του σήριαλ συνοδεύονται από την πρωτότυπη μουσική της Kid Moxie αλλά και του Κωστή Μαραβέγια ο οποίος και μας αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές του μουσικού του ταλέντου, δένοντάς το αρμονικά με την ατμόσφαιρα της σειράς.

Πίσω από όλο αυτό το ειδυλλιακό περιβάλλον, θα αποκαλυφθούν μία σειρά από παθογένειες της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας. Μία πρόωρη εγκυμοσύνη στην εφηβική ηλικία και το ενδεχόμενο της έκτρωσης. Θέμα ταμπού ακόμα και σήμερα σε ορισμένες περιπτώσεις, ειδικά όταν σε ορισμένες πολιτείας των Η.Π.Α. μετατρέπεται σε θέμα παράνομο και παραβατικό. Οι επιπτώσεις των κοινωνικών δικτύων, οι εφαρμογές γνωριμιών και η διαδραστικότητα που βασιλεύει ανάμεσα στα άβατάρ μας και την φυσική μας υπόσταση, παρουσιάζονται με αμεσότητα στην σειρά και θα ξεσκεπάσουν αλήθειες, ψέματα και επιθυμίες, μέσα σε ένα συγκρουσιακό περιβάλλον, ειδικά σε μία ηλικία που οι ορμόνες και οι αλλαγές χτυπάνε κόκκινο.

(Ακολουθεί μία τολμηρή σκηνή από το Milky Way η οποία αποδεικνύει τον ρεαλισμό που την διακρίνει Πηγή: https://www.megatv.com/tiktok)

@megatvcom

#milkyway #milkywaymega #megatv #tomegatokalo #fall #patouses #feet #patousakia #jomilkyway #lovemyjob #workfromhome #foodie #footie #kidd #laika #kapsoura #iphone15 #giftbox #fyp

♬ πρωτότυπος ήχος – Mega TV

Αρχικά δύναται κανείς να σκεφτεί πως η σειρά απευθύνεται και αφορά αποκλειστικά την νέα γενιά, στοχεύοντας στις ανησυχίες, τους προβληματισμούς τους και την μετάβασή τους από την εφηβική ζωή στην ενήλικη. Κάθε άλλο. Σε αυτό το γαϊτανάκι διαπροσωπικών επαφών, περιπλέκονται οι σχέσεις με τους γονείς, τους καθηγητές και γενικά με ολόκληρο το ενήλικο περιβάλλον που τους περιστοιχίζει. Μία νέα γενιά που προσπαθεί να εξελιχθεί και ενδεχομένως να απαγκιστρωθεί από το προστατευτικό περιβάλλον μιας επαρχίας που σε καταπίνει σχεδόν ανώδυνα, ώστε να μεταφερθεί και να δοκιμάσει τις δυνατότητές της σε μία πρωτεύουσα που υπόσχεται πολλά.

Όμως φαίνεται πως η ζωή εδώ δείχνει το σκληρό της πρόσωπο από νωρίς, αδιαφορώντας γι αυτά τα όνειρα, περιπλέκοντας αρκετά τα πράγματα. Σε αυτόν τον εφηβικό γαλαξία, θα προστεθούν θέματα υγείας που ανέτρεψαν την ομαλότητα στην ζωή του πατέρα της πρωταγωνίστριας (Ανδρέας Κωνσταντίνου), μία μητέρα (Γιούλικα Σκαφιδά) που δείχνει να παλεύει περισσότερα απ΄ όσα αντέχει, μία γιαγιά (Θέμις Μπαζάκα) που κρατάει την θετική της ενέργεια, περιπλανώμενη όμως και εκείνη μέσα στο δικό της ανήσυχο και μυστήριο σύμπαν αναμνήσεων. Ο gay/queer χαρακτήρας της σειράς Τζο (Κωνσταντίνος Γεωργόπουλος) προσθέτει την δική του επαναστατική νότα, μέσα σε ένα περιβάλλον που δείχνει να τον αποδέχεται, επειδή ακριβώς δεν φοβάται και δεν προσπαθεί να κρύψει τις αλήθειες του. Αντιθέτως είναι εκείνος που δείχνει έτοιμος να συμπαρασύρει στο ταξίδι της αλήθειας του, συμμαθητές αλλά και ενήλικες, με άγνωστες προς το παρόν συνέπειες. Μέσα σε ένα κόσμο επαρχιακό που μάλλον δεν είναι και τόσο διατιθέμενος να κοιτάξει κατάματα τις αλήθειες, τα ψέματα αλλά και τις νευρώσεις του.

Σε αυτό το γαϊτανάκι σχέσεων λοιπόν, θα εμπλακούν αναπόφευκτα έφηβοι και ενήλικες, προσφέροντας ένα θεαματικό μωσαϊκό απεικόνισης μιας σύγχρονης πραγματικότητας που δεν έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε πολύ συχνά στην ελληνική τηλεόραση. Το πλούσιο και ταλαντούχο καστ το αποδεικνύει αυτό από το πρώτο επεισόδιο, ενώ πρέπει να είμαστε έτοιμοι για μία σειρά από αναπάντεχες γκεστ εμφανίσεις. Όπως αυτή της Ελένης Φουρέιρα που προδικάζεται από το πρώτο επεισόδιο, αφού δίνει έμμεσα το στίγμα της μέσα από διαλόγους της σειράς (αποτελεί πρότυπο της πρωταγωνίστριας), αλλά και μέσα από τα πόστερ τα οποία διακοσμούν το εφηβικό δωμάτιό της.

Συμπεράσματα

Ατμοσφαιρική σκηνή από την σειρά
Πηγή: https://www.megatv.com

Το Milky Way είναι σίγουρο πως θα αγγίξει πολύ ευαίσθητες χορδές. Αυτό συμβαίνει συνήθως όταν κάποιος έχει την πρόθεση να πει τα πράγματα όπως είναι και να αμφισβητήσει το κατεστημένο. Στοιχεία της θρησκείας μπλέκονται χρωματιστά με στοιχεία της σημερινής pop κουλτούρας, αφήνοντας το αποτύπωμά τους σε προσεγμένα πλάνα της σειράς. Από την εικόνα της Παναγίας να κρατάει τον μικρό Χριστό, μετάβαση σε πλάνα με πολύχρωμα σκηνικά. Σε άλλο καρέ παρατηρούμε την σκεπτική μορφή της πρωταγωνίστριας να αγωνιά κρατώντας στα χέρια της ένα θετικό τεστ εγκυμοσύνης. Πίσω της σχηματίζεται ένα άτυπο φωτοστέφανο, προοιωνίζοντας έτσι το μέλλον σχετικά με την εγκυμοσύνη της, αλλά και ενδεχομένως τον Γολγοθά που έχει να αντιμετωπίσει στο σχολείο, στο σπίτι και όχι μόνο. Πόσο εύκολο είναι για μία τόσο νέα κοπέλα να βρίσκεται ενώπια τέτοιων ευθυνών; Ευθύνες που θα ανατρέψουν την μέχρι πρότινος ανέμελη ζωή της αλλά και τα επαγγελματικά της όνειρα, οδηγώντας την σε απρόσμενους και διαφορετικούς προσανατολισμούς.

Διάχυτη επίσης είναι η σύνδεση της επίγειας πραγματικότητας με ένα σύμπαν ανέγνωρο το οποίο μας περιβάλλει στοργικά και διαστημικά, σχεδόν αθόρυβα, δίνοντας άηχες υποσχέσεις πως ό,τι και αν συμβαίνει στον μικρόκοσμό μας μοιάζει με μικροσκοπικούς κόκκους άμμου μέσα σε ένα απέραντο γαλαξία άπειρων προκλήσεων και εναλλακτικών καταστάσεων. Τα σχετικά εφέ αναδεικνύουν αυτή την προσέγγιση. Όπως για παράδειγμα η αλληγορική σκηνή μέσα από τα μάτια της Μαρίας με τον πατέρα της να τον φαντάζεται σαν αστροναύτη να αιωρείται μέσα στον προσωπικό της, ονειρικό γαλαξία. Το ερώτημα που τίθεται είναι: Θα τα καταφέρει μέσα σε αυτό συγκρουσιακό γαλαξία να απογαλακτιστεί και ταυτόχρονα να χτίσει την δική της ζωή όπως την ονειρεύεται, παρόλες τις αντιξοότητες και ανατροπές που παρουσιάζονται; Θα το μάθουμε μέσα σε αυτά τα οχτώ επεισόδια της σειράς (ευτυχώς που γυρίζονται και σήριαλ αυτής της έκτασης, συμπυκνώνοντας ποιότητα και φαιά ουσία, χωρίς να ξεχειλώνουν επικίνδυνα όπως το συνηθίζουν οι περισσότερες σειρές σήμερα).

Μαζί με αυτό το ερώτημα, θα αναρωτηθούμε και το κατά πόσο οι υπόλοιποι ενήλικες ήρωες της σειράς κατάφεραν να αιωρηθούν αρμονικά μέσα στον προσωπικό τους γαλαξία. Αν τελικά απελευθερώθηκαν ή γκρεμοτσακίστηκαν μέσα σε ένα σύμπαν προκλήσεων που τελικά δεν επέλεξαν ή αν τελικά κατέληξαν να προσαρμοστούν μέσα σε αυτό, μαζί με όλες τις συνέπειες που συνάδουν οι σκληροί συμβιβασμοί της ζωής.

Πηγή: https://www.megatv.com

Πρωταγωνιστούν: Κορίννα Ντουλλάαρτ, Κωνσταντίνος Γεωργόπουλος, Νικολάκης Ζεγκίνογλου, Ανδρέας Κωνσταντίνου, Γιούλικα Σκαφιδά, Θέμις Μπαζάκα, Αργύρης Μπακιρτζής, Μαρία Καλλιμάνη, Σοφία Κόκκαλη, Προμηθέας Αλειφερόπουλος, Τόνια Σωτηροπούλου, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Στυλιάνα Ιωάννου, Ναταλία Σουίφτ, Αφροδίτη Καποκάκη, Ευαγγελία Καμάρα, Ιώκο Ιωάννης Κοτίδης, Ξένια Ντάνια, Σταύρος Τσουμάνης, Βίκυ Μαϊδάνογλου, Τζέο Πακίτσας, Κασσιόπη Κλέπκου, Αλέξανδρος Βούλγαρης.

Guest stars: Λαέρτης Μαλκότσης, Νίκος Καραθάνος, Κίμων Κουρής, Ιβάν Σβιτάιλο, Μιχαήλ Ταμπακάκης, Άλκηστις Πουλοπούλου, Ελένη Φουρέιρα.

Διαβάστε και άλλα άρθρα μου πατώντας πάνω στον σύνδεσμο που ακολουθεί: https://mikrofwno.gr/author/nikolasgiovanoulis/

 

 

Ακολούθησε το mikrofwno.gr στο Google News, στο Facebook, στο Instagram και στο Twitter για να ενημερώνεσαι για τελευταία νέα σε πολιτισμό και lifestyle.