Στην εκπομπή “Στούντιο 4”, ο Καθηγητής Φυσιολογίας Ζωϊκών Οργανισμών και Τοξικολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, μίλησε, απόγευμα Παρασκευής 9/2, για τη σημασία της διαλειμματικής νηστείας στη διατροφή μας.
Ο κ. Κουρέτας εξήγησε ότι η διαλειμματική νηστεία δεν είναι απλά μια διατροφική πρακτική αλλά ένας τρόπος ζωής. Σε αντίθεση με τη συνήθη πρακτική του να καταναλώνουμε μικρά γεύματα με λιγότερες θερμίδες, η διαλειμματική νηστεία προσφέρει μια “στάση ζωής” απέναντι στο φαγητό. Αυτό είναι πιο κοντά στην κυτταρική αλήθεια του οργανισμού, σύμφωνα με τον ειδικό.
Επίσης, αναφέρθηκε στην ιστορική πρακτική της ανθρώπινης διατροφής, όπου οι άνθρωποι συνηθιζόταν να τρώνε σε εποχές παραγωγής και να νηστεύουν κατά τους χειμερινούς μήνες. Αυτή η αλλαγή στον τρόπο διατροφής αποτελούσε τη βάση της μεταβολικής υγείας, σημείωσε.
Σχετικά με την επίδραση της διαλειμματικής νηστείας στη φυσιολογία του ανθρώπινου οργανισμού, ο κ. Κουρέτας εξήγησε ότι αυτή ενεργοποιεί ένα μεταβολικό “πακέτο” που καταπολεμά τη φλεγμονή. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς η φλεγμονή σχετίζεται με πολλές νόσους, όπως ο καρκίνος, ο σακχαρώδης διαβήτης, το μεταβολικό σύνδρομο, καθώς και νόσοι του καρδιαγγειακού και νευρικού συστήματος.
Τέλος, ο καθηγητής ανέφερε τρεις κύριες “ομπρέλες” τροφίμων που πρέπει να αποτελούν το θεμέλιο της διατροφής μας: ζυμωμένα γαλακτοκομικά, φυλλώδη λαχανικά, και δημητριακά ολικής άλεσης και όσπρια.
Η συζήτηση κάλυψε επίσης τον τρόπο που η διαλειμματική νηστεία επηρεάζει διάφορες νόσους, το φαινόμενο της γήρανσης, και τη γενικότερη ευεξία του ανθρώπινου οργανισμού.
Δείτε το σχετικό βίντεο:
Στην εκπομπή “Στούντιο 4”, ο Καθηγητής Φυσιολογίας Ζωϊκών Οργανισμών και Τοξικολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, μίλησε, απόγευμα Παρασκευής 9/2, για τη σημασία της διαλειμματικής νηστείας στη διατροφή μας.
Ο κ. Κουρέτας εξήγησε ότι η διαλειμματική νηστεία δεν είναι απλά μια διατροφική πρακτική αλλά ένας τρόπος ζωής. Σε αντίθεση με τη συνήθη πρακτική του να καταναλώνουμε μικρά γεύματα με λιγότερες θερμίδες, η διαλειμματική νηστεία προσφέρει μια “στάση ζωής” απέναντι στο φαγητό. Αυτό είναι πιο κοντά στην κυτταρική αλήθεια του οργανισμού, σύμφωνα με τον ειδικό.
Επίσης, αναφέρθηκε στην ιστορική πρακτική της ανθρώπινης διατροφής, όπου οι άνθρωποι συνηθιζόταν να τρώνε σε εποχές παραγωγής και να νηστεύουν κατά τους χειμερινούς μήνες. Αυτή η αλλαγή στον τρόπο διατροφής αποτελούσε τη βάση της μεταβολικής υγείας, σημείωσε.
Σχετικά με την επίδραση της διαλειμματικής νηστείας στη φυσιολογία του ανθρώπινου οργανισμού, ο κ. Κουρέτας εξήγησε ότι αυτή ενεργοποιεί ένα μεταβολικό “πακέτο” που καταπολεμά τη φλεγμονή. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς η φλεγμονή σχετίζεται με πολλές νόσους, όπως ο καρκίνος, ο σακχαρώδης διαβήτης, το μεταβολικό σύνδρομο, καθώς και νόσοι του καρδιαγγειακού και νευρικού συστήματος.
Τέλος, ο καθηγητής ανέφερε τρεις κύριες “ομπρέλες” τροφίμων που πρέπει να αποτελούν το θεμέλιο της διατροφής μας: ζυμωμένα γαλακτοκομικά, φυλλώδη λαχανικά, και δημητριακά ολικής άλεσης και όσπρια.
Η συζήτηση κάλυψε επίσης τον τρόπο που η διαλειμματική νηστεία επηρεάζει διάφορες νόσους, το φαινόμενο της γήρανσης, και τη γενικότερη ευεξία του ανθρώπινου οργανισμού.
Δείτε το σχετικό βίντεο: