Φαγητό πολυτελείας έχει γίνει το παραδοσιακό σουβλάκι μετά τις ανατιμήσεις των τελευταίων ετών.
Οι καταναλωτές αναφέρουν ότι έχουν μειώσει όχι μόνο τις επισκέψεις στα σουβλατζίδικα, αλλά και τις παραγγελίες στο σπίτι. Οι αυξήσεις που έγιναν τον περασμένο μήνα στις τιμές των κρεάτων, οι οποίες ξεπέρασαν ακόμη και το 12%, αναμένεται να οδηγήσουν την τιμή του σουβλακιού ακόμη πιο ψηλά.
Τα τελικά στοιχεία της Eurostat για τον πληθωρισμό δείχνουν ότι στην Ευρωζώνη καταγράφηκε 2,2% τον Αύγουστο (από 2,6% τον Ιούλιο), ενώ στην Ελλάδα ο πληθωρισμός ανήλθε σε 3,2% τον Αύγουστο (από 3% τον Ιούλιο).
Οι τιμές στα κρέατα κυμαίνονται ως εξής:
- Αρνί: 11€ – 12€
- Κατσίκι: 13,50€ – 14€
- Μοσχάρι: 12€ – 13€
- Χοιρινό (Λαιμός): 7,80€ – 8,50€
- Κοτόπουλο: στα ίδια επίπεδα
Αντίστοιχα, η τιμή των λαχανικών έχει επίσης αυξηθεί:
- Τομάτα: 1,70€ → 1,98€
- Αγγούρι: 0,70€ → 1€
Ο υπεύθυνος κρεοπωλείου, Αντώνης Βαλτετσιώτης, ανέφερε ότι «ένα κομμάτι κρέατος, μοσχάρι ελληνικό χωρίς κόκκαλο, ξεκινάει από 12,98 ευρώ/κιλό. Το κοτόπουλο το ολόκληρο είναι στα 3,48 ευρώ/κιλό και οι τιμές παραμένουν σταθερές, αν και αυξημένες λίγο». Ο κιμάς εισαγωγής ξεκινάει από 7,98 ευρώ το κιλό.
Η τιμή του σουβλακιού «ζαλίζει», καθώς το τυλιχτό στο χέρι (γύρος ή καλαμάκι) κυμαίνεται από 3€ – 3,70€ τον Σεπτέμβριο του 2023 και αναμένεται να φτάσει 3,40€ – 4,20€ τον Σεπτέμβριο του 2024.
Οι εκτιμήσεις για αύξηση στην τιμή του σουβλακιού οφείλονται σε παράγοντες όπως οι πρώτες ύλες (κρέας, ντομάτα) και το λειτουργικό κόστος (ρεύμα, ενοίκια κ.ά.). Η τιμή του σουβλακιού μπορεί να φτάσει μια ανάσα από τα 5€.
Δείτε το σχετικό βίντεο:
Πηγή: megatv.com