Το «Timelapse of the Future: A Journey to the End of Time», η εντυπωσιακή ταινία μικρού μήκους του John D. Boswell (γνωστός ως Melodysheep), είναι μια οπτικοακουστική εμπειρία που διασχίζει το σύμπαν από το 2019 έως και… το τέλος του χρόνου. Μέσα σε μόλις 29 λεπτά, ο θεατής παρακολουθεί την εξέλιξη του σύμπαντος με εκθετικό ρυθμό, καθώς κάθε πέντε δευτερόλεπτα διπλασιάζεται η χρονική ταχύτητα.
Η ταινία, βασισμένη σε επιστημονικές θεωρίες αλλά με φιλοσοφικές και καλλιτεχνικές προσεγγίσεις, προκαλεί δέος και υπαρξιακή συγκίνηση. Ξεκινά από την Ανθρωπόκαινο εποχή και καταλήγει σε μια αχανή ψυχρή αιωνιότητα, όπου το τελευταίο μαύρο σώμα του σύμπαντος εκπέμπει το ύστατο φως.
Από την πρώτη προσγείωση στον Άρη μέχρι την καταστροφή της Γης από τον Ήλιο, και από εκεί στον εκφυλισμένο κόσμο των λευκών νάνων, παλλόμενων άστρων και τελικά των μαύρων τρυπών, ο Boswell συνθέτει ένα αφήγημα συγκινητικά ποιητικό.
«Η ομορφιά που βρίσκει κανείς μόνος του, είναι μια προσευχή που λαχταρά να μοιραστεί» – καταλήγει η ταινία, με λόγια της Helen Keller, την οποία τιμά ως ένα είδος φιλοσοφικής καθοδηγήτριας του έργου.
Το έργο δεν διεκδικεί επιστημονική ακρίβεια, αλλά ακτινοβολεί συναισθηματική δύναμη, δίνοντας έμφαση στην ταπεινή, εφήμερη θέση του ανθρώπου σε ένα αχανές σύμπαν. Ο Boswell χρειάστηκε έξι μήνες έρευνας και παραγωγής, χρησιμοποιώντας Cinema 4D, Octane Render και Adobe After Effects, καθώς και πρωτότυπη μουσική επένδυση με το άλμπουμ “The Arrow of Time”, που κυκλοφόρησε παράλληλα.
Η δραματική μουσική σύνθεση και το υποβλητικό sound design συνδυάζονται με εικόνες από κοσμικές συγκρούσεις, αστρικούς θανάτους και την απώλεια κάθε μορφής ζωής, δημιουργώντας μια εμπειρία που δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο. Το έργο κορυφώνεται με την εξάτμιση της τελευταίας μαύρης τρύπας και τη μετατροπή του σύμπαντος σε μια “θάλασσα φωτονίων”.
Η επιρροή του έργου είναι αισθητή και πέρα από τα όρια της επιστήμης. Η τραγουδίστρια Noah Cyrus δημιούργησε το “The End of Everything” βασισμένο στο έργο, με τον ίδιο τον Boswell να σκηνοθετεί το music video.
Η ταινία έγινε viral, ξεπερνώντας τα 88 εκατομμύρια προβολές, ενώ κέρδισε το Webby Award στην κατηγορία «Science & Education General Video», με το μήνυμα: «Thanks a million, billion, trillion».
Ο αντίκτυπος του φιλμ ήταν βαθιά υπαρξιακός για πολλούς θεατές, που μοιράστηκαν σκέψεις, συναισθήματα και… υπαρξιακές κρίσεις στα σχόλια. «Βιώνεις την ασημαντότητα του ανθρώπου και την ποίηση του τίποτα», όπως είπε χαρακτηριστικά ένας χρήστης. Ο ίδιος ο Boswell δήλωσε:
«Δεν φοβάμαι το τίποτα. Αν αυτό είναι το τέλος, τότε ας είναι. Αυτό μας βοηθά να εκτιμήσουμε την ομορφιά της στιγμής που ζούμε τώρα».
Το «Timelapse of the Future» δεν είναι απλώς μια επιστημονική ταινία. Είναι μια καλειδοσκοπική ματιά στο πεπρωμένο του σύμπαντος, αλλά και στη δική μας ύπαρξη.
Ένα φιλοσοφικό έργο τέχνης, μια κινηματογραφική ωδή στο άπειρο, κι ένα καμπανάκι ενδοσκόπησης για το σήμερα.
Απολαύστε το!