Ό,τι πήρε και ο Sandwich”!!!
Ο θρύλος λέει ότι οι συμπαίκτες του κόμη του Σάντουιτς, μανιώδους χαρτοπαίκτη, παρήγγειλαν να φάνε “ό,τι πήρε και ο Σάντουιτς”, όταν τον άκουσαν να ζητάει ένα κομμάτι μοσχαρίσιο κρέας ανάμεσα σε δύο φέτες ψωμί, για να μην σηκωθεί από το τραπέζι αφήνοντας την παρτίδα, βαφτίζοντας με αυτόν τον τρόπο το νέο έδεσμα.
Από τότε μέχρι σήμερα, βέβαια, το σάντουιτς έχει εξελιχθεί πολύ και δεν είναι πια μόνο κρέας και ψωμί. Μπορείς να το φτιάξεις με ό,τι τραβάει η ψυχή σου!
Χιλιάδες ευφάνταστες γαστρονομικές δημιουργίες σεφ, μαγείρων και ανθρώπων που λατρεύουν το καλό και γρήγορο φαγητό, ήρθαν να προσθέσουν Έχουμε και ένα κόλλημα με τα σάντουιτς εδώ στην Ελλάδα, και μιας και η κρίση ακόμα καλά κρατεί, μας οδηγεί σε φθηνές λύσεις για φαγητό. Ακολουθώντας τις τάσεις από το εξωτερικό το street food σαν τάση στην Ελλάδα είναι στα καλύτερά του τα τελευταία χρόνια. Στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη βρίσκει άπειρους τρόπους για να ικανοποιήσει κανείς την εμμονή του με το foodporn και μάλιστα τρώγοντας φθηνά. Εκτός από τα λατρεμένα σουβλάκια και πιτόγυρα, που είναι το ελληνικό “street food” εδώ και δεκαετίες, αμέσως μετά έρχονται τα σάντουιτς, που αρέσουν σε όλους και είναι φτιαγμένα με άπειρους τρόπους και υλικά, για να καλύψουν όλα τα γούστα.
Παρακάτω 5 από τα καλύτερα σαντουιτσάδικα της Αθήνας:
Guarantee Βεΐκου 41, Κουκάκι, τηλ: 2109226924
INFO ΕΔΩ: https://www.facebook.com/guarantee.sandwiches/?fref=ts
Ξεχάστε τα βρώμικα. Ξεχάστε τις καντίνες. Ξεχάστε γενικά όσα ξέρατε για τα σάντουιτς, αν δεν έχετε δοκιμάσει να φάτε σε κάποιο από τα πέντε σαντουιτσάδικα που ακολουθούν. Δώστε τους μια ευκαιρία και αφήστε τους να σας (καλο)μάθουν πώς… γεμίζει σωστά ένα ψωμάκι.
Ο σαντουιτσο-θρύλος του Κουκακίου ετοιμάζει υπέροχες σαντουιτσάρες εδώ και τρεις δεκαετίες, τις οποίες απολαμβάνουμε αυστηρά μεσημεριανές ώρες. Θα βρείτε μεγάλη ποικιλία σε φρεσκοψημένα ψωμάκια (φρατζολάκια, λαγάνες, τσιαπάτα, ντίνκελ – από αλεύρι ζέας – κ.α.), αλλά και σε υλικά, από ελληνικά όπως νησιωτικά τυριά μέχρι διεθνή κι αγαπημένα, όπως γερμανικό λουκάνικο, σκανδιναβικό σολομό και ισπανικό τσορίθο.
San Francisco Κεραμεικού 99, Μεταξουργείο, τηλ: 2155512845
INFO ΕΔΩ: https://www.facebook.com/tosanfrancisco/
Ένα με απ’ όλα. Η συνήθεια που έγινε… ιεροτελεστία στο «αναψυκτήριον» του Μεταξουργείου δεν έχει απογοητεύσει κανέναν: Τα σάντουιτς με τα κεφτεδάκια, το μπέικον, το μπούτι μόσχου ή τη γαλοπούλα με την πάπρικα τους φίλους των κρεατικών, ενώ αυτά με τα εκλεκτά ψητά τυριά και τα λαχανικά τους vegetarian. Στο «απ’ όλα», έχετε υπ’ όψιν σας, περιλαμβάνονται μαρούλι, πίκλες, πιπεριά τουρσί, κρεμμύδι, ντομάτα και σάλτσα Σαν Φρανσίσκο.
Takis taste
INFO ΕΔΩ: https://www.facebook.com/takistaste/?fref=ts
Σάντουιτς με σπιτική φροντίδα Σαντουιτσάδικο “εισαγόμενο” από τη Ρόδο. Aφού κατέκτησαν το “σμαραγδένιο νησί”, ήρθαν και στην Αθήνα για να ξετρελάνουν και τους Αθηναίους. Οι ιδιοκτήτες του δηλώνουν “άρρωστοι με το σάντουιτς”. Ο πελάτης έχει να διαλέξει ανάμεσα σε ποικιλία κρεατικών, φρέσκων επωνύμων αλλαντικών, πολλές σως και λαχανικά. Αλεξάνδρου Πάντου 10, (Πεζόδρομος ΠΑΝΤΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ) , Καλλιθέα, ΤΗΛ : 210-9244442
Big Mouth Πραξιτέλους 20, τηλ: 2103250449
INFO ΕΔΩ: https://www.facebook.com/bigmouthsandwichshop/?fref=ts
Τι δοκιμάζουμε εδώ; Κλασικά σαντουιτσάκια, ψαροσάντουιτς αλλά και γλυκές γεύσεις. Από τα αγαπημένα μας σε κάθε κατηγορία, το Italiano με κεφτεδάκια με σάλτσα, τυρί melt, πίκλες, κρεμμύδι και ντιζονέζ, το Pink Fish με σολομό καπνιστό, τυρί κρέμα, αβοκάντο, ρόκα, κρεμμύδι, αρωματικά και βινεγκρέτ και το Americano με φυστικοβούτυρο και μαρμελάδα – όλα τους με λευκό χωριάτικο ψωμάκι με προζύμι ή ψωμί ολικής άλεσης ψημένο στο γκριλ.
New York Sandwiches Νίκης 23, Σύνταγμα και Σινώπης 3, Αμπελόκηποι
INFO ΕΔΩ: https://www.facebook.com/newyorksandwiches/?fref=ts
Αφού το πρώτο κατάστημα, αυτό κάτω από τον Πύργο των Αθηνών, μας καλόμαθε, το New York Sandwiches έκανε απόβαση και στο κέντρο, μια ανάσα από το Σύνταγμα, για να μας συστήσει στην κουλτούρα του νεοϋορκέζικου… sandwiching. Δεν θα χάσετε αν επιλέξετε οποιοδήποτε από τα Bronx Sandwiches (θα βρείτε με πεπερόνι, γαλοπούλα, κοτόπουλο, μαινιτάρια, βοδινό deli και μοσχάρι γάλακτος σε πολλά διαφορετικά ψωμάκια), θα μπείτε στον spicy κόσμο του Pastrami με οκτώ διαφορετικές «συνταγές», θα τσιμπολογήσετε με τα νόστιμα bagels (με σολομό, γαλοπούλα, τυρί, βοδινό ή φυστικοβούτυρο) και τα Σαββατοκύριακα θα αράξετε για brunch με επιλεγμένα πιάτα και ζουμερά burgers.
Και 5 από τα καλύτερα της Θεσσαλονίκης
“Ο Καλύτερος”
INFO ΕΔΩ: https://www.facebook.com/okalyteros.gr/
Μοντέρνα διακόσμηση, φιλικό περιβάλλον και μεγάλη ποικιλία σε σάντουιτς. Και τι σάντουιτς…Γύρος, σουβλάκι, λουκάνικο, μπιφτέκι, σουτζουκάκια, πανσέτες, μπριζολάκια, μπριζόλες και παϊδάκια περιμένουν να γεμίσουν το σάντουιτς που θα φτιάξεις εσύ όπως θέλεις. Διαφορετικά, υπάρχουν και οι έτοιμες επιλογές όπως πχ. ο καλύτερος και η καλύτερη με κοντοσούβλι χοιρινό ή κοτόπουλο σε τεράστια πίτα και τα wraps & burritos που συνοδεύονται από χρυσαφένιες, τηγανητές πατάτες! Φυσικά, από το μενού δεν θα μπορούσαν να λείπουν και τα burgers που το τελευταίο διάστημα κερδίζουν συνεχώς έδαφος στις προτιμήσεις των καλοφαγάδων. Μεγάλα και χορταστικά, σε πολλές versions για όλα τα γούστα! Κέντρο, Παύλου Μελά 24. Εύοσμος, Καραολή και Δημητρίου 94. Αμπελόκηποι, Χαλκίδη 48.
«Meet The Ball», Ζεύξιδος 6, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310-241141
INFO ΕΔΩ: https://www.facebook.com/MeetTheBall/?fref=ts
Αν πεις ότι στη Ζεύξιδος -και συγκεκριμένα εκεί που μέχρι πρότινος ήταν το καφέ- μπαρ «Ζεύξιδος»- βρέχει κεφτέδες δεν θα πέσεις έξω. Τα πιο νόστιμα κεφτεδάκια της πόλης και σαλάτες από εκλεκτά υλικά τώρα προσφέρονται και σε μπολάκι ή χωνάκι για τσιμπολόγημα στο δρόμο.
The Munchies, Αριστοτέλη Βαλαωρίτου 31, τηλ.: 2310 535373
INFO ΕΔΩ: https://www.facebook.com/munchiespp/
Μαγαζί κατάλληλο για να καταλαγιάσουν οι λιγούρες (munchies) με ένα τεράστιο σάντουιτς. Περιζήτητο αυτό με το τέλεια ψημένο μπριζολάκι, σπιτική σάλτσα BBQ και σαλάτα καρότο – λάχανο. Το μαγαζί είναι καθημερινά ανοικτό από τη μία το μεσημέρι μέχρι τη μία μετά τα μεσάνυχτα και τα Σαββατοκύριακα μέχρι τις 7 το πρωί.
Βραδυφαγείον το Έτση, Νικηφόρου Φωκά 2, τηλ: 2310-222469
Υπάρχει εδώ και τουλάχιστον 30 χρόνια κοντά στο Λευκό Πύργο. Νόστιμο και “καθαρό”, το «΄Ετση» ανοίγει από τη μία το μεσημέρι μέχρι δυο και τρεις την άλλη μέρα το πρωί. Εδώ τρως σάντουιτς με σουβλάκι χοιρινό και διάφορες σαλάτες (από μία μέχρι έντεκα τον αριθμό, και αν το τραβάει η όρεξή σου μπορείς να τις γευτείς όλες μαζί), τυροσαλάτα, μελιτζανοσαλάτα, φρέσκια ντομάτα, καρότο κ.λπ.
«Ο Μαύρος», «Άζαξ να βάλω»; | οδός Αμπελοκήπων με την οδό Ιατρού Γωγούση, μετά τις γραμμές του ΟΣΕ, Σταυρούπολη
Την αρχή κάνει πριν από 30 χρόνια ο «Μαύρος» σε ένα βαγόνι στους Αμπελόκηπους. Μερακλήδες, ουρά από κόσμο που έχουν έρθει από κάθε γωνιά της πόλης αλλά και το προσωπικό από τα νυχτερινά κέντρα. Ο «Μαύρος» ήταν το αυθεντικό «βρώμικο» στα δυτικά και η παραγγελία έκρυβε ολόκληρη μυσταγωγία. Άπειρη ποσότητα μπούκοβο και μια μυστική συνταγή που ψέκαζε τα κρέατα σε ένα μπουκάλι Άζαξ. Σουβλάκι, πανσέτα, σουτζουκάκι (αθηναϊστί κεμπάπ), λουκάνικο στα κάρβουνα ,συνδυασμένα με κρεμμύδι, ντομάτα, αλατοπίπερο, ρίγανη και άπλετο μπούκοβο*. Άπλετο όμως.!! Δε βάζει πατάτες ποτέ, γιατί πιστεύει ότι είναι φλωριά. Και βέβαια, στο τέλος τοποθετεί την επιτομή του δημιουργήματος του. Το λεγόμενο “ΑΖΑΞ”. Τον βλέπετε στη φωτογραφία να κραδαίνει με υπερηφάνεια. Αφού πιάσει το ψωμάκι, το οποίο είναι 90% μπαγιάτικο, το ψεκάζει με το ανωτέρω μείγμα και στη συνέχεια βάζει όλα τα υπόλοιπα. Κανένας δε γνωρίζει τη μυστική συνταγή του ΑΖΑΞ, που τον έκανε γνωστό.