Τραγανές και νόστιμες για να στολίσετε το καθαροδευτεριάτικο τραπέζι.
Η λαγάνα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι από τα εδέσματα στο νηστίσιμο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας. Και μιας και η ακρίβεια «χτυπά» φέτος και ΑΥΤΟ το ελληνικό παραδοσιακό έθιμο, εμείς συγκεντρώσαμε συνταγές για να φτιάξετε σπίτι σας από πέντε αγαπημένους τηλε-μάγειρες. Πάρτε χαρτί και μολύβι.
Γρήγορη λαγάνα με ζύμη πίτσας (γεμιστή και κλασική) από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Γρήγορη λαγάνα με ζύμη πίτσας από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου! Τρεις διαφορετικές εκδοχές για γρήγορη λαγάνα χωρίς ζύμωμα
Υλικά:
Λαγάνα με ούζο από τον Άκη Πετρετζίκη
Υλικά:
Εκτέλεση:
- Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το ούζο, το νερό, τη μαγιά, τη ζάχαρη, αλάτι, τον γλυκάνισο και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός.
- Βάζουμε το αλεύρι και ιδανικά αφήνουμε 15-20 λεπτά για να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
- Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και χτυπάμε με τον γάντζο σε μέτρια ταχύτητα για 8-10 λεπτά.Σε ένα λαδωμένο μπολ βάζουμε τη ζύμη, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε 30-60 λεπτά μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Απλώνουμε στον πάγκο εργασίας μας και χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο ίσα ζυμάρια. Ανοίγουμε το κάθε ζυμάρι με τη βοήθεια αλευριού μέχρι να πάρει το σχήμα της λαγάνας.
- Μεταφέρουμε σε δύο λαδωμένα ταψιά και αφήνουμε στην άκρη.
- Σε ένα μπολ βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό και απλώνουμε με ένα πινέλο στις δύο λαγάνες.
- Πασπαλίζουμε με τον γλυκάνισο και το σουσάμι και καλύπτουμε με πετσέτες. Αφήνουμε 20-25 λεπτά να φουσκώσουν.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220ο C στον αέρα.
- Πιέζουμε με τα δάχτυλά μας για να κάνουμε βαθουλώματα σε όλη την επιφάνεια από τις λαγάνες.
- Απλώνουμε από 1 κ.σ. ελαιόλαδο και ψήνουμε 15-20 λεπτά. Για να ψηθούν ομοιόμορφα αντιστρέφουμε τα ταψιά στη μέση του χρόνου.
Πανεύκολη σπιτική και αφράτη λαγάνα από τον Πέτρο Συρίγο
Υλικά:
- 700γρ αλεύρι σκληρό
- 500 ml νερό
- 18 γρ ξηρή μαγιά η 50 γρ νωπή
- 40 γρ ζάχαρη
- 15 γρ αλάτι
- 50 γρ αλεύρι γ.ο.χ για τον πάγκο
Λαγάνα – Για το πασπάλισμα
- 200 γρ σουσάμι αποφλοιωμένο
- 1κ.σ ζάχαρη
- 80 ml ζεστό νερό
Εκτέλεση:
- Ξεκινώντας βάζουμε στον κάδο του μίξερ την μαγιά, την ζάχαρη, 3 κ.τ.σ από το συνολικό αλεύρι(από τα 700 γρ), το χλιαρό νερό (μέχρι 40 βαθμούς) και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός(αυγοδάρτη).
- Σκεπάζουμε με μεμβράνη και μια πετσέτα και αφήνουμε 20 λεπτά ώστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
- Το μείγμα μας θα βγάλει κάτι φουσκαλίτσες και θα φουσκώσει λίγο.
- Αφαιρούμε την πετσέτα και τη μεμβράνη και προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι και το αλάτι.
- Βάζουμε τον κάδο στο μίξερ και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα για 6 λεπτά.
- Η λαγάνα θέλει αρκετό χτύπημα αν το κάνουμε χωρίς μίξερ θα χρειαστεί να την χτυπήσουμε με το χέρι για 10 λεπτά.
- Έπειτα το ζυμάρι μας θα είναι κολλώδες, μην προσθέσετε έξτρα αλεύρι.
- Με μια σπάτουλα σιλικόνης κατεβάζουμε από τα τοιχώματα το ζυμάρι και μαζεύουμε όλο το ζυμάρι στο κέντρο του κάδου.
- Σκεπάζουμε με μεμβράνη και πετσέτα και αφήνουμε για 50 λεπτά έως ότου διπλασιαστεί σε όγκο.
- Έπειτα ξεσκεπάζουμε και βάζουμε τα 50 γρ αλεύρι στον πάγκο μας.
- Αδειάζουμε το ζυμάρι στον πάγκο. Διπλώνουμε συνεχώς από έξω προς τα μέσα, το αλεύρι δεν θέλουμε να το πάρει όλο.
- Διπλώνουμε για 2 λεπτά και όσο αλεύρι πάρει ώστε εξωτερικά το ζυμάρι να μην κολλάει, εσωτερικά αν κολλάει δεν μας πειράζει, έτσι πρέπει.
- Κόβουμε το ζυμάρι στα 2 και κάνουμε το ίδιο με την κάθε μπάλα ζυμαριού χωρίς να προσθέσουμε έξτρα αλεύρι στον πάγκο, χρησιμοποιούμε μόνο την αρχική ποσότητα αλευριού.
- Απλώνουμε ένα κομμάτι λαδόκολλας στον πάγκο, ακουμπάμε πάνω το ένα ζυμάρι, ανοίγουμε λίγο με τα δάχτυλα μας και στη συνέχεια με έναν πλάστη (προσοχή μην βάλετε στην λαδόκολλα αλεύρι, θέλουμε να κολλάει πάνω στην λαδόκολλα το ζυμάρι).
- Μεταφέρουμε σε ένα πολύ ρηχό ταψί ή ακόμη και σε λαμαρίνα την λαδόκολλα με την λαγάνα και πατάμε με τα δάχτυλά μας παντού ώστε να απλωθεί αλλά και να αφήσει σημάδια από τα δάχτυλά μας.
- Συνεχίζουμε με το άλλο ζυμάρι με τον ίδιο τρόπο και μεταφέρουμε σε δεύτερο ταψί.
- Έπειτα ανακατεύουμε το ζεστό νερό με την ζάχαρη και με ένα πινέλο περνάμε και τις δυο λαγάνες, αυτό μας δίνει ωραίο χρώμα στο ψωμί μας.
- Πασπαλίζουμε με αποφλοιωμένο σουσάμι.
- Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε για 30-40 λεπτά να ξεκουραστεί η ζύμη.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα ή στο πάνω κάτω στους 250 βαθμούς για 18-20 λεπτά.
- Όταν τις βγάλουμε από τον φούρνο τις απλώνουμε πάνω σε πετσέτες κουζίνας.
Λαγάνα α λα ιταλικά: “Focaccia” από τον Πάνο Ιωαννίδη
Υλικά:
- αλεύρι τύπου 00
- 350 ml νερό
- 1.5 κ.γ. αλάτι
- 11 γρ.μαγιά ξηρή
- 1 κλωνάρι δεντρολίβανο
- q.s.σουσάμι
- 3 πρέζες ανθός αλατιού
- 100 ml ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
- Βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι και τη μαγιά στον κάδο του μίξερ και προσαρμόζουμε τον γάντζο στο μηχάνημα.
- Αρχίζουμε να αναμειγνύουμε σε μέτρια προς χαμηλή ταχύτητα και προσθέτουμε το νερό σε λεπτή ροή.
- Ανεβάζουμε λίγο την ταχύτητα του μίξερ και αφήνουμε να ζυμωθεί το ζυμάρι για 10 λεπτά.
- Αφαιρούμε το ζυμάρι από τον κάδο και το πλάθουμε σε μπάλα.
- Αλείφουμε το ζυμάρι με λίγο ελαιόλαδο. Παίρνουμε ένα μεγάλο μπολ και τοποθετούμε μέσα το ζυμάρι.
- Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει σε θερμοκρασία δωματίου για 1 ώρα περίπου ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Tip: Ανάλογα με τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος μεταβάλλεται και ο χρόνος που χρειάζεται, για να φουσκώσει σωστά το ζυμάρι μας.
- Βάζουμε το μισό από το ελαιόλαδο στον πάτο ενός ορθογώνιου παραλληλόγραμμου ταψιού και πασπαλίζουμε με τον μισό ανθό αλατιού.
- Αναποδογυρίζουμε το φουσκωμένο ζυμάρι μέσα στο ταψί και με απαλές κινήσεις το ανοίγουμε σε πάχος 1 – 2 εκατοστών, πιέζοντάς το με προσοχή.
- Καλύπτουμε το ταψί με μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για 25 με 30 λεπτά ακόμα.
- Αφαιρούμε τη μεμβράνη, βουτάμε τα δάχτυλά μας σε ένα δοχείο με νερό και πιέζουμε το ζυμάρι μερικές φορές.
- Ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι και αλάτι ομοιόμορφα πάνω στο ζυμάρι, πασπαλίζουμε με σουσάμι και βάζουμε τα φύλλα από το κλωνάρι του δεντρολίβανου στις τρύπες που κάναμε νωρίτερα με τα δάχτυλά μας.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220o C με αέρα για 25 λεπτά, φροντίζοντας να γυρίσουμε το ψωμί μία φορά, στη μέση του ψησίματος.
- Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά, πριν κόψουμε και σερβίρουμε.
Εάν δεν διαθέτουμε μίξερ με γάντζο, μπορούμε να ακολουθήσουμε την ίδια διαδικασία, αλλά να ζυμώσουμε με τα χέρια.
Παραδοσιακή λαγάνα από τον Γιώργο Τσούλη
Υλικά:
- 350 ml. νερό, χλιαρό
- 5 γρ. ξηρή μαγιά
- 1 πρέζα ζάχαρη
- 500 γρ. σκληρό αλεύρι
- 1 πρέζα αλάτι
- Σουσάμι, για το πασπάλισμα της λαγάνας
Εκτέλεση:
- Σε ένα μικρό μπολάκι, προσθέτουμε το χλιαρό νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός και την αφήνουμε να ενεργοποιηθεί, για 5 λεπτά.
- Παράλληλα, σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε το αλεύρι και το αλάτι. Μόλις ενεργοποιηθεί η μαγιά, προσθέτουμε το μείγμα μέσα στο αλεύρι.
- Ζημώνουμε με τα χέρια για περίπου 7 λεπτά, μέχρι να δημιουργήσουμε ένα μαλακό και εύπλαστο ζυμάρι.
- Έπειτα, μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ, το σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για 1,5 ώρα.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C, στον αέρα. Απλώνουμε λαδόκολλα σε ένα μεγάλο ταψί του φούρνου διαμέτρου 35×30 εκ. και την αλείφουμε με ελαιόλαδο.
- Όταν είναι έτοιμη η ζύμη, την μεταφέρουμε στο ταψί και την απλώνουμε με τα χέρια, μέχρι να δημιουργήσουμε ένα ορθογώνιο σχήμα.
- Στη συνέχεια, πασπαλίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, απλώνουμε το λάδι και πιέζουμε όλη την επιφάνεια της ζύμης με τα δάχτυλα μας, ώστε να κάνουμε μικρές λακουβίτσες.
- Πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο, για 20-25 λεπτά ή μέχρι να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα η λαγάνα.
- Μόλις ετοιμαστεί, αφαιρούμε από τον φούρνο, την αφήνουμε να κρυώσει για 5 λεπτά και σερβίρουμε.
- Για την ταραμοσαλάτα: Σε ένα μπλέντερ, προσθέτουμε τον λευκό ταραμά, το κρεμμύδι και χτυπάμε με το ραβδομπλέντερ μέχρι να πολτοποιηθούν. Έπειτα, προσθέτουμε το χυμό λεμόνι και χτυπάμε πάλι, μέχρι να ενσωματωθεί.
- Προσθέτουμε σε δόσεις το ηλιέλαιο και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα, προσέχοντας να απορροφάτε η κάθε δόση πριν προσθέσουμε την επόμενη. Μόλις αφρατέψει το μείγμα, και έχει την σύσταση μαγιονέζας, το μεταφέρουμε σε ένα μπολ και την συντηρούμε στο ψυγείο.
- Σερβίρουμε τη λαγάνα με την ταραμοσαλάτα.