Τα μελομακάρονα, η γλυκιά, ζεστή ανάμνηση των ελληνικών Χριστουγέννων, κατέκτησαν τη δεύτερη θέση στον κόσμο στα καλύτερα μπισκότα του 2025, σύμφωνα με το διεθνές γαστρονομικό site Taste Atlas.
Στη φετινή κατάταξη, τα μελομακάρονα κατάφεραν να σκαρφαλώσουν από την πέμπτη θέση που κατείχαν το 2024, κατακτώντας τις καρδιές —και τους ουρανίσκους— της παγκόσμιας κοινότητας γεύσης.
Σύμφωνα με το Taste Atlas, «αν και πιστεύεται ότι προέρχονται από την αρχαία Φοινίκη, τα μελομακάρονα είναι σήμερα μια τυπική ελληνική χριστουγεννιάτικη λιχουδιά. Αυτά τα νόστιμα μπισκότα είναι παραδοσιακά αρωματισμένα με μέλι, ξύσμα πορτοκαλιού, κανέλα και άλλα μπαχαρικά, ελαιόλαδο και κονιάκ. Αμέσως μετά το ψήσιμο, περιχύνονται με σιρόπι μελιού και πασπαλίζονται με τριμμένα καρύδια».
Η Ελλάδα, όμως, δεν σταμάτησε στα μελομακάρονα. Πέντε ελληνικά μπισκότα συνολικά βρέθηκαν ανάμεσα στα 100 καλύτερα του κόσμου:
-
Μελομακάρονα – 2η θέση
-
Αμυγδαλωτά – 14η θέση
-
Μουστοκούλουρα – 40η θέση
-
Κουραμπιέδες – 48η θέση
-
Μαμούλια – 92η θέση
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Μια γλυκιά δικαίωση για μια παράδοση αιώνων που αντέχει στον χρόνο, παρά την τάση της εποχής να ψάχνει συνεχώς το καινούριο.
Στην κορυφή της λίστας βρέθηκαν τα Αλφαχόρες από την Αργεντινή, ενώ την πεντάδα συμπληρώνουν τα κλασικά μπισκότα με κομματάκια σοκολάτας από τις ΗΠΑ, τα Stroopwafel από την Ολλανδία και τα Marranitos από το Μεξικό.
Για άλλη μια φορά, η Ελλάδα απέδειξε ότι τα γλυκά της δεν είναι απλά νοστιμιές. Είναι γεύσεις-μνήμης, γεμάτες ιστορία, άρωμα και συναίσθημα.
Κι αν κάποιος αμφιβάλλει… ας δοκιμάσει ένα μελομακάρονο. Όχι του εμπορίου. Της γιαγιάς. Με κονιάκ που καίει, μέλι που κολλάει στα δάχτυλα και μυρωδιά κανέλας που σου γυρίζει την ψυχή ανάποδα.