• Follow us
 • papaRinoλογίες

  20938899_10155611246003850_2100266917_n

 • Τα πάντα για τη Eurovision

  eurovisionistas_logo

 • Γίνε μέλος της συντακτικής μας ομάδας

  21427304_10210542500020534_5305682434521126079_o

 • Τα τελευταία νέα στο χάρτη της νυχτερινής διασκέδασης

  pistes2017_min

Θέμος Σκανδάμης: “Οι κύκλοι ολοκληρώνονται εάν ολοκληρώνονται ποτέ, ερήμην μας.”

Με τον Θέμο Σκανδάμη δε γνωριζόμαστε κι ήταν μια πολύ καλή αφορμή τη δεύτερη εμφάνιση του στη Θεσσαλονίκη. Με σπουδές πάνω στο αντικείμενο του θεάτρου, αλλά και στην αγγλική γλώσσα, μας φέρνει μουσικές την πρωταπριλιά και τρία άλμπουμ που κυκλοφόρησαν από το 2008 μέχρι και το περυσινό «Θ», όπως Θέμος (;). Μας μιλά για τη συνεργασία του με τη Μάρθα Φριντζήλα κι αν αποποιείται κάποιους από τους ρόλους του μέσα στο τραγούδι. Μια ευχάριστη κουβέντα έπειτα από καιρό για το Μικρόφωνο.

Ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του δίσκου έρχεσαι στην πόλη της  Θεσσαλονίκης. Είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεσαι στο κοινό της;

Όχι είναι η δεύτερη φορά που θα συναντηθούμε. Η πρώτη ήταν αρκετά χρόνια πριν, μόλις είχα βγάλει τον πρώτο μου δίσκο το “Μακροβούτι”.

 Υπάρχει άγχος; Σου δημιουργεί ανασφάλεια κάθε live;

Το κάθε live έχει τη γλυκιά αγωνία της προσδοκίας του θάυματος. Θα ήθελες να ελέγξεις όλους τους παράγοντες, όμως αυτό είναι αδύνατον. Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι αυτά τα απλά πράγματα, που έχεις ετοιμάσει και έχεις εξασκηθεί να κάνεις, δηλαδή μουσικούλες – μουσικούλες, κι από πάνω λογάκια – λογάκια, και να αφήσεις τα τραγούδια να συναντηθούν με τον κόσμο χωρίς μεγάλη πίεση.

Themos-Skandamis-02-610x915

 Μίλησε μας για το “Θ”. Τρίτο κατά σειρά άλμπουμ.

Είναι η συνέχεια της καταγραφής της ζωής μου και της καθημερινής μεταφυσικής. Πρόκειται για απλά τραγούδια που μπορούν να παιχτούν και με μια κιθάρα μόνο, και που επιθυμούν περισσότερο να “μιλήσουν” άμεσα, παρά να περιγράψουν τα συναισθήματα και τις καταστάσεις. Επίσης πρόκειται για τραγούδια που μπορεί να μουρμουράει κανείς όταν περπατάει μόνος του στο σκοτάδι.

Η συνεργασία με την Μάρθα Φριντζήλα πώς προέκυψε;

Η Μάρθα ήταν δασκάλα μου στο θέατρο και εν συνεχεία φίλη μου από το 2002 περίπου. Κάποια στιγμή μεταξύ σοβαρού και αστείου είπαμε να κάνουμε ένα δίσκο αλά παλαιά με λαικές φόρμες και ρόλους αντίστοιχα μοιρασμένους, και έτσι και έγινε.

 Αν έπρεπε να αποποιηθείς έναν ρόλο από τους τρεις (συνθέτης, στιχουργός, τραγουδιστής) ποιος θα ήταν αυτός και γιατί;

 Δεν είναι εύκολο να σου απαντήσω γιατί αυτά τα τρία συνθέτουν για μένα μία χειρονομία ενιαία. Τραγουδώ δηλαδή αυτά που γράφω, αλλά στην ουσία γράφω τραγουδώντας. Δεν ξέρω αν θα μπορούσα να κάνω το ένα χωρίς το άλλο.

 Ετοιμάζεις κάποια καινούργια δουλειά ή θεωρείς πως ακόμα δεν έχει κάνει τον κύκλο του ο τελευταίος σου δίσκος;

Οι κύκλοι ολοκληρώνονται εάν ολοκληρώνονται ποτέ, ερήμην μας. Εγώ συνεχίζω να ζω και να δημιουργώ και άρα να μαζεύω υλικό καινούργιο, που μάλιστα θα ακούσετε και στην Μαύρη Τρύπα την Τετάρτη. Το πότε ακριβώς θα καταγραφεί και στο στούντιο αυτό το υλικό δεν το γνωρίζω ακόμα.

 Τι θα περιμένουμε ν’ ακούσουμε στη Μαύρη Τρύπα; Αλήθειες ή ψέματα;

 Θα ακούσετε ότι σας πω, και θα πιστέψετε ότι θέλετε, όπως άλλωστε συμβαίνει καθημερινά με όλους μας.

 Κι αν ψέματα σας λέω

Κι αν είναι αληθινά

Ψέμματα

Της ευτυχίας τα  χρυσά παλάτια

Για κείνα ταξιδεύουν

σε άγνωστα νερα

Του τραγουδιού μου τα ψηλά κατάρτια.

 

Ευχαριστώ!

 

Απολαύστε τον Θέμο Σκανδάμη και την μουσική του παράσταση «Δουλειές του Διαβόλου» αύριο Τετάρτη 1 Απριλίου, στη Μαύρη Τρύπα. Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες εδώ!

 

 

Tags:

 • Ο Λάζαρος Αντωνιάδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το Νοέμβριο του 1985 κι είναι απόφοιτος του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του τμήματος Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος. Παράλληλα, ασχολείται με τη στιχουργία και το ραδιόφωνο στη διαδικτυακή συχνότητα olathessalonikiradio.com. Αγαπάει το σουρεαλισμό και συλλέγει cd.

 • Show Comments (0)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

 • name *

 • email *

 • website *

11 + two =

Ads