«Ντουλμπέρα» της Χριστίνας Ρούσσου

Ντουλμπέρα

Χριστίνα Ρούσσου

Μεταίχμιο, 2015
520 σελ.

«Όταν ήθελαν να χαρακτηρίσουν μια γυναίκα έξυπνη, μορφωμένη, όμορφη, δυναμική, αρχοντική, την έλεγαν «Ντουλμπέρα» στα Βλάχικα.
Μέσα απ’ τα ημερολόγια της Αορίκας Ζιώππα-Κωνσταντίνου, ξεδιπλώνεται η πολυτάραχη διαδρομή δύο οικογενειών απ’ τις αρχές του 19ου αιώνα μέχρι το ξημέρωμα του 21ου.
Εξέχουσες παρουσίες Βλάχων στην οικονομική, κοινωνική, πολιτική ζωή της Κεντρικής Ευρώπης μάς ταξιδεύουν απ’ τη Νέβεσκα (Νυμφαίο Φλώρινας), στη Βιέννη, την Αλεξάνδρεια και την πολυεθνική Θεσσαλονίκη πριν από την απελευθέρωση της Μακεδονίας, με τελικό προορισμό τη σημερινή αρχόντισσα του Βορρά.
Σε μια εποχή που οι αρχές και τα ήθη περιόριζαν τη δραστηριότητα της γυναίκας μόνο στα του οίκου της, ο δυναμικός χαρακτήρας της Ντουλμπέρας κατορθώνει να επιβληθεί και να κατακτήσει τον σεβασμό και την αποδοχή του ανδροκρατούμενου κόσμου του εμπορίου.
Ο έρωτας παρών σε όλες τις εποχές, δυνατός, καθοριστικός, πολλές φορές παράνομος ή απαγορευτικός, κάποιες φορές καταστροφικός.
Οι ανατροπές στην εξέλιξη της ιστορίας φτάνουν μέχρι το τέλος της, κρατώντας τον αναγνώστη στο ταξίδι μιας άλλης εποχής.»

Η Χριστίνα Ρούσσου με καταγωγή από την πόλη της Κοζάνης μας παρουσιάζει το πρώτο της μυθιστόρημα στις εκδόσεις Μεταίχμιο. Πρόκειται για την ιστορία μιας δυναμικής γυναίκας (Ντουλμπέρα) και δύο οικογενειών που μέσα από την ιστορία τους, η συγγραφέας μας παρουσιάζει τόσο ήθη της εποχής αλλά και τον τρόπο ζωής των Βλάχων της ευρήτερης περιοχής μας. Βιβλίο που κρατά το ενδιαφέρον του αναγνώστη μέχρι και το ανέλπιστο τέλος του…

 

Tags:

  • Show Comments (0)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

twelve − 9 =

Ads