Μύρωνας Στρατής: «Μπορεί σήμερα όπως είναι το ραδιόφωνο, το «Πάνω απ’ όλα» να μην παιζόταν το ίδιο πολύ!»

Για τον Μύρωνα Στρατή η ενασχόληση με τη μουσική ήταν, μάλλον, αναπόφευκτη… Καλό για τη δισκογραφία, ακόμη καλύτερο για τους λάτρεις της μουσικής! Η πρώτη του μεγάλη επιτυχία είναι ένα από τα μεγαλύτερα ραδιοφωνικά hits της τελευταίας δεκαετίας και ο ίδιος ένας από τους πιο αγαπημένους καλλιτέχνες τηε γενιάς του που με την μπάντα του ξεσηκώνει το κοινό σε κάθε του live. Ήρεμος και συνεσταλμένος στην προσωπική του ζωή, χαρούμενος και τρελός στη σκηνή, ο Μύρωνας Στρατής είναι ένας εξαιρετικός τραγουδοποιός – performer, νέος με πολύ δρόμο ακόμη μπροστά του! Γνωρίστε τον περισσότερο μέσα από τη συνέντευξη που παραχώρησε για το Μικρόφωνο.

Μύρωνα μου σε καλωσορίζω στο Μικρόφωνο. Ξεκινώντας θα ήθελα να σε ρωτήσω για τη μουσική, πότε κατάλαβες ότι σου άρεσε και ότι θα ήθελες να ασχοληθείς εκτενέστερα με αυτή;

Μ.Σ.: Από μικρό παιδί μου άρεσε να ακούω τους αγαπημένους μου καλλιτέχνες, που έβαζε η μάνα μου στο pick up, και κάπου εκεί στο γυμνάσιο που άρχισα να παίζω πιάνο, βρέθηκε μια κιθάρα στα χέρια μου και άρχιζα να τρελαίνομαι! Και όταν είχε έρθει η ώρα μου στην Τρίτη Λυκείου να πάρω μια κατεύθυνση θα γινόμουν ή οικονομολόγος ή δάσκαλος κιθάρας και τελικά επέλεξα το δεύτερο. Το τραγούδι στη ζωή μου ήρθε πολύ πιο μετά, δηλαδή έπαιζα χρόνια κιθάρα κάνοντας μαθήματα κιθάρας σε παιδιά και σε ωδεία. Επίσης, έπαιζα με διάφορους γνωστούς καλλιτέχνες κιθάρα. Έχω παίξει με τους Πυξ Λαξ, την Ευριδίκη, το Δημήτρη Κοργαλιά. Έχω περάσει από διάφορους καλλιτέχνες και κάπου στα 27, εκείνη την εποχή υπήρχε το φεστιβάλ Θεσσαλονίκης,. Έστειλα ένα τραγούδι μου, πήγε καλά και βγήκα τρίτος και έτσι ξεκίνησε σιγά σιγά το όλο πράμα με το τραγούδι!

Η μουσική και το τραγούδι άρα τι θέση κατέχουν για σένα στον ψυχισμό σου;

Μ.Σ.: Για μένα τη μουσική την απολαμβάνω από πάντοτε, από μικρό παιδί ως ακροατής κιόλας, δηλαδή μπορούσα να βάλω ακουστικά και να κάτσω πολλές ώρες ακούγοντας μουσική.

Πρόσφατα κυκλοφόρησες και το νέο σου δίσκο «Βαθιές Αναπνοές». Πες μου δυο λόγια για τους συντελεστές, για το πώς προέκυψε ο τίτλος και τι θα ήθελες π.χ. να περάσεις με αυτό το δίσκο προς τα έξω, στο κοινό;

Μ.Σ.: Στον δίσκο αυτό έχω συνθέσει και έχω γράψει όλα τα τραγούδια, εκτός από ένα το «Έλα και να μην σε νοιάζει», που έχει γράψει στίχους ο φίλος μου ο Θάνος ο Παπανικολάου. Είναι η πρώτη φορά στη ζωή μου που συνεργάζομαι με έναν άλλο παραγωγό, επειδή μέχρι τώρα έκανα εγώ όλες μου τις παραγωγές. Αυτή τη φορά το κάναμε με το SOUMKA, ο οποίος είναι εκπληκτικός παραγωγός, φοβερός άνθρωπος και παιδί. Όταν μου το πρωτοπρότειναν από την εταιρεία μου την Cobalt, ψιλομάσησα, αλλά όταν ο άλλος σε καταλαβαίνει και είναι εκεί και είναι και σωστός, μπορεί να βγει κάτι πάρα πολύ όμορφο. Οπότε αυτός ο δίσκος σαν ήχος είναι κάτι πρωτόγνορο για μένα, γιατί έχει βάλει το χέρι του ένας άνθρωπος που εκτιμούσα αλλά δεν είχα την τύχη να συνεργαστώ μαζί του ποτέ. Είναι λοιπόν 10 τραγούδια, τα οποία τα περισσότερα τουλάχιστον έχουν ερωτικό χαρακτήρα. Το ομότιτλο τραγούδι του δίσκου είναι από τα αγαπημένα μου, μιλάει για ένα χωρισμό και είναι μια δουλειά που νιώθω ιδιαίτερα καλά αλλά και περηφάνεια. Από την στιγμή που υπήρχαν δύο παραγωγοί σε αυτό το άλμπουμ, άρα υπήρχαν και δύο ζευγάρια αυτιά που θα μπορούσαν να προλάβουν τα προβλήματα που μπορεί να προέκυπταν π.χ. εδώ μπορούσα να το κάνω αλλιώς, αυτό το σημείο θα μπορούσε να ήταν έτσι και τα λοιπά.

Πότε παίρνεις “Βαθιές Αναπνοές” Μύρωνα;

Μ.Σ.: Παίρνω πάντα προτού χρειαστεί να πάρω μια μεγάλη απόφαση γιατί όπως σου είπα δεν είμαι και ο πιο τολμηρός άνθρωπος στον κόσμο, οπότε όταν έχει έρθει η ώρα να πάρω μια μεγάλη, σοβαρή απόφαση, θα την πάρω τη βαθιά μου ανάσα!

Ακόμη από το καινούριο δίσκο, οπτικοποίησες με τη βοήθεια του Γιάννη Παπαδάτου το τραγούδι «Νικάει το φιλί». Πες μου πώς προέκυψε το τρελό αυτό concept; Ποιανού ιδέα ήταν; Να περιμένουμε στο άμεσον μέλλον και άλλα κλιπς το ίδιο τρελά και ωραία;

Μ.Σ.: Λοιπόν, είμασταν στην εταιρεία σε ένα meeting και δεν θυμάμαι ποιος ξεκίνησε την ιδέα, και λέγαμε αα πολύ ωραίο concept αλλά αποκλείεται να γίνει και όμως βρέθηκε ο Γιάννης ο Παπαδάκος που το είπαμε και μας είπε γίνεται και κάναμε ένα concept το οποίο ήταν πολύ δικό μας και έτσι έπεσε στο βίντεο πολύ φάσωμα, πολύ μπουγέλο και γενικά περάσαμε πολύ ωραία! Εμένα πάντως μου αρέσουν τα concepts που έχουν ένα τρελό ενδιαφέρον, δηλαδή τα βίντεο κλιπς που είμαι ωραίος, είμαι μοιραίος και έχω μια ωραία κοπέλα δίπλα μου, εντάξει είναι ωραία μεν βίντεο, αλλά είναι και λίγο βαρετά! Μου αρέσουν τα βίντεο που έχουν να πουν κάτι πέρα από αυτό.

Οι μουσικές σου επιρροές ως παιδί ποιες ήταν, ποιους καλλιτέχνες λάτρευες και άκουγες;

Μ.Σ.: Εγώ μικρός άκουγα κιθαρίστες, δεν άκουγα τραγουδιστές. Δεν έχω είδωλα τραγουδιστών, έχω πρότυπα μουσικούς ή συγκροτήματα. Μου άρεσαν πάρα πολύ οι Nirvana, στο γυμνάσιο άρχισα να τους ακούω και να ερωτεύομαι τον Kurt Cobain για αυτό που είναι και μου άρεσαν πολύ ακόμη οι Guns N Roses. Οπότε στην εφηβεία μου έχω ακούσει πάρα πολύ αγγλόφωνη μουσική αλλά πάντα μου άρεσαν και οι Έλληνες τραγουδοποιοί. Μου άρεσε πάρα πολύ ο Παύλος Παυλίδης, ο Ορφέας Περίδης για αυτό το οποίο είνα. Μου άρεσε το concept δεν είμαι ο τραγουδισταράς αλλά λέω τα τραγούδια μου με τον δικό μου μοναδικό τρόπο. Αυτό δηλαδή μου φαίνεται πολύ γοητευτικό και μου αρέσει ακόμη πάρα πολύ!

1

Η πρώτη σου μεγάλη επιτυχία ήταν το “Πάνω απ’ όλα”. Πώς αισθάνθηκες για πρώτη φορά όταν το άκουσες στο ραδιόφωνο;

Μ.Σ.: Ήταν κάτι υπερβολικά σοκαριστικό, όταν ακούς τη δουλειά σου στο ραδιόφωνο γιατί από τη μία χαίρεσαι και από την άλλη σε πιάνει ένα δέος σε φάση «τώρα ξέρεις τι κάνουμε;». Είναι πάρα πολύ παράξενο συναίσθημα.

Περίμενες την επιτυχία του κομματιού;

Μ.Σ.: Ήξερα ότι το τραγούδι αρέσει, σε όποιον και να το έβαζα σε μορφή demo, μου έλεγαν αυτό είναι πολύ ωραίο. Το ότι αρέσει όμως ένα τραγούδι, αυτό δεν σημαίνει και κάτι, ότι δηλαδή πρόκειται να γίνει και μια μεγάλη επιτυχία. Η αλήθεια είναι ότι το συγκεκριμένο τραγούδι πήρε φόρα μόνο του, δηλαδή ξεκίνησε το έπαιζε ένα σταθμός, μετά δύο, μετά τρεις και μετά σε ένα εξάμηνο είχαμε βαρεθεί να το ακούμε!

Θεωρείς ότι η επιτυχία του τραγουδιού σε επηρέασε ως άνθρωπο εκείνη την περίοδο;

Μ.Σ.: Σίγουρα με επηρέασε αλλά εγώ δεν έχω αλλάξει ιδιαίτερα πολύ ως άνθρωπος. Έχω τους φίλους μου, την οικογένεια μου, απλά όλο αυτό στην αρχή με είχε λίγο τρομάξει. Η αναγνωρισημότητα δηλαδή, ότι ξαφνικά με έβλεπαν όλοι στο δρόμο και με αναγνώριζαν. Θεωρώ ότι άλλαξα με την έννοια ότι κλείστηκα περισσότερο στον εαυτό μου για ένα διάστημα, μου στοίχισε σε τέτοιο επιπέδο. Αλλά μετά χαλάρωσα και το βρήκα!

Από τότε έχουν προκύψει πολλές δισκογραφικές δουλειές. Ποια ξεχωρίζεις ίσως περισσότερο ή καλύτερα ποια έχεις να θυμάσαι περισσότερο και για ποιο λόγο;

Μ.Σ.: Αυτός ο οποίος σήμαινε πάρα πολλά για μένα, γιατί ήταν κάτι μεγάλο και μου άλλαξε πραγματικά τη ζωή, ήταν ο πρώτος μου δίσκος που ονομάζεται «Ιστός». Δεν έγινε κάποια επιτυχία από εκεί μέσα. Απλά θυμάμαι όταν πρωτοπιάνεις ένα δίσκο που έχει το όνομα σου επάνω, σε πιάνει επίσης ένα δέος!

Υπάρχει κάποιο κομμάτι που δεν περίμενες να γίνει επιτυχία και τελικά έγινε;

Μ.Σ.: Θα επανέλθουμε δηλαδή τώρα λίγο στο «Πάνω απ’ όλα». Αυτό το τραγούδι το είχα κάνει μαζί με το Μανώλη Φάμελλο στην παραγωγή. Μου έλεγε τότε ο Μανώλης ωραίο τραγούδι αλλά πολύ σκληρό. Δηλαδή από τη στιγμή που ξεκινάς και έχεις κάνει ένα δίσκο που δεν τα έχει πάει καλά, λες τι άλλο μπορεί να γίνει; Άρα, μου ήταν αναπάντεχο όλο αυτό και έτσι με το καλησπέρα σας. Το συγκεκριμένο τραγούδι ήταν το μεγαλύτερο σοκ για μένα και η επιτυχία που γνώρισε.

Τελικά, πιστεύεις υπάρχει συγκεκριμένη συνταγή για να πετύχει κανείς ή απλά έρχεται τη πιο κατάλληλη χρονική στιγμή;

Μ.Σ.: Νομίζω ότι είναι συνδυασμός πραμάτων. Εγώ για να πω την αλήθεια δεν ταλαιπωρήθηκα ιδιαίτερα, το έκανα πάντα με αγάπη και μου ήρθε πολύ φυσικά. Πρέπει να πετύχεις δηλαδή την κατάλληλη στιγμή. Αν σκεφτείς , η μεγαλύτερη μου επιτυχία είναι το «Πάνω απ’ όλα» και σήμερα ακόμη αν το έγραφα, δεν είναι σίγουρο πιστεύω ότι θα γινόταν μια μεγάλη επιτυχία. Μπορεί σήμερα όπως είναι το ραδιόφωνο, να μην παιζόταν το ίδιο πολύ! Τα πράματα είναι λίγο μπερδεμένα…

Υπήρξε κάποια στιγμή στην πορεία σου μέχρι τώρα που να ζήλεψες κάποιο ίσως κομμάτι από συνάδελφο; Και ποιο είναι αυτό, αν θα ήθελες να μου πεις.

Μ.Σ.: Πάρα πολλά, σχεδόν τα περισσότερα! Ένα κομμάτι το οποίο μου αρέσει υπερβολικά πολύ της ελληνικής δισκογραφίας, είναι του Παναγιώτη Καλαντζόπουλου που το ερμηνεύει η Νέγκα «Με τα Μάτια Κλειστά», το οποίο δεν το λέμε και πολύ συχνά γιατί είναι λίγο δύσκολο, είναι λίγο βαρύ, καθώς εμείς με τον Ησαΐα πάνω στη σκηνή είμαστε ένα πάρτυ. Το συγκεκριμένο είναι ένα αρκετά βαρύ, λυπητερό τραγούδι και κάθε φορά που το ακούω λέω μα τι ωραίο!

Για ποιον καλλιτέχνη ίσως θα επιθυμούσες να γράψεις κομμάτι μουσικό και να του το δώσεις;

Μ.Σ.: Δεν το έχω τολμήσει είναι η αλήθεια μέχρι σήμερα και λόγω ανασφάλειας αλλά και δεν είμαι ο άνθρωπος που θα χτυπήσει μια πόρτα και θα πω «γεια σου, ήρθα να σου δώσω τραγούδι». Δεν είμαι ποτέ ιδιαίτερα τολμηρός και αισθάνομαι ότι ίσως τελικά ενοχλήσω κιόλας! Από τη στιγμή που δεν έχεις δώσει σε άλλον καλλιτέχνη τραγούδι είναι δύσκολο να έρθει μετά κάποιος άλλος καλλιτέχνης π.χ. η Δήμητρα Γαλάνη και να σου ζητήσει «Μύρωνα γράψε μου ένα τραγούδι». Θα πρέπει εσύ πρώτος να προσφέρεις τις υπηρεσίες σου.

Αν ήθελες να γράψεις ή να σου γράψουν ένα τραγούδι που να αφορά τη ζωή σου, πώς θα ήθελες να το ονομάσεις;

Μ.Σ.: Ωχ Θεέ μου! Δεν ξέρω πραματικά. Μου αρέσει πολύ ένας στίχους του Νίκου Πορτοκάλογλου σε ένα τραγούδι του που λέει «Υπάρχει λόγος σοβαρός, που ήμουν νέος χλιαρός!» . Αυτό μου αρέσει πάρα πολύ γιατί σαν νέος ήμουν αρκετά χλιαρός, ήμουν αρκετά μαζεμένο παιδί αλλά υπήρχε λόγος, γιατί την ενέργειά μου την έβγαλα σε αυτό που αγάπησα πάρα πολύ, τη μουσική. Αυτή ήταν η υπέρβαση που έκανα στη ζωή μου! Και θα μου άρεσε αυτό να το είχε γράψει για μένα αλλά το έχει γράψει για τον εαυτό του αλλά εντάξει.

8

Κατά καιρούς είχες την τύχη να συνεργαστείς με διάφορους Έλληνες καλλιτέχνες. Η συνεργασία σου με την Έλενα Παπαρίζου;

Μ.Σ.: Με την Έλενα είχαμε συνεργαστεί και παλιότερα, καθώς είχαμε κάνει μαζί ένα τραγούδι. Υπήρχε μια αμοιβαία συμπάθεια και μας πλησίασε τον Ησαία και μένα, που παίζουμε χρόνια παρέα και μας είπε «θέλετε να συνεργαστούμε;». Έτσι τα βάλαμε κάτω και αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε από κοινού μια περιοδεία και η Έλενα είναι θεότρελη, και σιγά σιγά θα ξεκινήσουμε τις πρόβες μας.

Φέτος συνεργάστηκες με τον Ησαΐα στο Σταυρό του Νότου και στη συνέχεια θα ακολουθήσει και καλοκαιρινή περιοδεία μαζί με την Έλενα. Με τον Ησαΐα επί σκηνής έχετε απίστευτη χημεία, πώς και δεν έχει τύχει να σας ακούσουμε σε κάποιο ντουέτο; Υπάρχει το ενδεχόμενο μελλοντικά να σας ακούσουμε δισκογραφικά μαζί;

Μ.Σ.: Είμαστε πολλά χρόνια με τον Ησαΐα, δηλαδή είμαστε μαζί 4 χρόνια και ο Ησαΐας κατά καιρούς με έχει πιέσει να κάνουμε κάτι παρέα και το θέλει αλλά εγώ σκέφτομαι τι θα πουν στιχουργικά δύο άντρες. Αν ο Ησαΐας ήταν κορίτσι, θα ήταν πολύ πιο εύκολα τα πράματα, αν καταλαβαίνεις. Και έτσι ακόμη δεν το έχω τολμήσει αλλά ίσως κάποια στιγμή να το επιχειρήσουμε!

Πέρσι συμμετείχατε σε φεστιβάλ όπως το River Party. Θα σε δούμε σε κάτι ανάλογο και φέτος;

Μ.Σ.: Είναι μια φοβερή εμπειρία. Το River Party είναι από τα λίγα συναυλιακά μέρη που έχουμε στην Ελλάδα, όπου βλέπεις κόσμο εκεί που είναι μόνο και μόνο για τη μουσική. Έχεις σκηνές, πάνε από εδώ, πάνε από εκεί. Θυμάμαι ξεκινήσαμε να παίζουμε και είχε από κάτω 15 άτομα και μέσα σε ένα τραγούδι είχαν έρθει όλοι. Ήταν μια πάρα πολύ ωραία εμπειρία και γενικότερα τα μεγάλα live.

Ο Μύρωνας σαν άνθρωπος πώς είναι; Ποια θα έλεγες ότι είναι ίσως η μεγαλύτερη αδυναμία και ποιο το μεγαλύτερο σου πλεονέκτημα;

Μ.Σ.: Μου είναι λίγο δύσκολο να μιλώ για τον εαυτό μου. Θα μπορούσα να πω ότι είμαι λίγο ξεροκέφαλος και προσπαθώ να το μαζεύω αυτό πια, μικρός ήμουν άστο καλύτερα να μην μου μίλαγες καθόλου! Τώρα ως προτέρημα, θα έλεγα ότι προσπαθώ να μην αγνοώ τον κόσμο και αυτό που έχει να μου πει, δηλαδή όταν κάποιος έχει να μου πει κάτι θα τον ακούσω, δεν θα τον αγνοήσω ποτέ. Έτσι θέλω να το έχω στη ζωή μου, να μην αγνοώ ποτέ τους υπόλοιπους.

Επίσης, ο Μύρωνας πώς είναι σαν άνθρωπος πάνω στη σκηνή και πώς είναι εκτός σκηνής, διαφέρει;

Μ.Σ.: Νομίζω ότι, ναι, διαφέρω αρκετά! Από μικρός είμαι ένα παιδί που δεν είμαι και πολύ τολμηρό στην καθημερινότητα, είμαι λίγο μαζεμένο, λίγο ήρεμος και τα λοιπά. Και πιστεύω ότι με έχει εξισορροπήσει πάρα πολύ αυτό το επάγγελμα γιατί πάνω στη σκηνή δεν ενδιαφέρεται κανείς να δει αυτό που είσαι, όλοι θέλουν να δουν μια υπερβολή, ένα κάτι, θέλουν να δουν ένα performance. Οπότε όλα αυτά τα χρόνια που παίζω κιθάρα και τραγουδάω, νομίζω έχω καταλάβει τι χρειάζεται και έχω ξεδιπλωθεί αρκετά. Αυτό με ισορροπεί αρκετά, παραμένω ήρεμος και συνασταλμένος στην προσωπική μου ζωή και πάνω στη σκηνή είμαι λίγο πιο χαρούμενος και τρελός!

_KAP2853-1

Ποιο είναι το πιο τρελό πράμα που ίσως σου έχει τύχει όταν είσαι πάνω στη σκηνή; Μια ακραία περίπτωση εκδήλωσης θαυμασμού π.χ.

Μ.Σ.: Δεν έχω δει πολλά πράματα αλλά ούτε έχω ζήσει και πολλά πράματα, γιατί είμαι και γω πολύ χαμογελαστός και δεκτικός. Ό,ότι και να συμβεί το αντιμετωπίζω αρκετά χαλαρά και με χαμόγελο, όποτε δεν έχει γίνει κάποιος ιδιαίτερος χαμός. Πολύ συχνά ειδικότερα στα μεγάλα live και αν έχει πολύ κόσμο από κάτω στη σκηνή και δώσεις το χέρι σου μπορεί να σε τραβήξουν με δύναμη προς τα πάνω τους και είμαι σε φάση «ωχ θα πέσουμε» αλλά τελικά όλα εντάξει, το έσωσα (γέλια ακολουθούν). Ευτυχώς δηλαδή δεν έχω πέσει ακόμη μέσα στον κόσμο.

Ποια είναι η πιο καλή συμβουλή που σου έχει δώσει κάποιος φίλος σου;

Μ.Σ.: Ο Μάνος Ξυδούς, που κάποτε έπαιζα στην μπάντα του και τα λέγαμε και είχαμε ιδιαίτερη συμπάθεια, μου είχε πεί ότι όταν δίνεις το χέρι σου σε κάποιον, να το σφίγγεις στα αλήθεια, μην το δίνεις τυπικά! Και αυτό με ακολουθεί από τότε, διότι κατάλαβα πόσο σημαντικό είναι εν τέλει να δίνεις σημασία σε όλους τους ανθρώπους. Τα ωραία πράματα δεν γίνονται μέσα από συμβουλές, γίνονται μέσα από την καθημερινότητα, μέσα από τους φίλους, την οικογένεια, τα βιβλία, τα βιώματα, το σχολείο, οπότε δεν θυμάμαι κάτι άλλο συγκεκριμένο. Προσπαθώ να είμαι στην καλύτερη εκδοχή που θα μπορούσα να είμαι σε εκείνη την ώρα γενικά σαν Μύρωνας!

Πώς θα αντιδρούσες σε μια απευθείας ανάθεση για το διαγωνισμό της Eurovision; Θα το δεχόσουν; Ποια η γενικότερη άποψη σου για το Πανευρωπαικό αυτό show;

Μ.Σ.: Δεν θα τολμούσα είναι η αλήθεια οτιδήποτε έχει να κάνει με την υπερβολική έκθεση. Επειδή αυτό που έχω καταφέρει, το έχω κάνει αρκετά σιγά και με πολλή προσπάθεια, δηλαδή ότι έχει να κάνει με την τηλεόραση, μια εκπομπή, μια παρουσίαση, ότι έχει να κάνει με την Eurovision. Ξαφνικά όλοι μια βδομάδα ασχολούνται μαζί σου και γίνεται χαμός, είναι κάτι το οποίο με τρομάζει, καθώς μέσα σε δύο βδομάδες μπορεί να καταστρέψει ό,τι έχεις χτίσει εδώ και 5 ή 6 χρόνια! Είναι λίγο ζάρια αυτή η μεγάλη έκθεση, μπορεί να σου βγει σε καλό, μπορεί όμως να σου βγει και σε πολύ κακό, οπότε δεν θα έπαιρνα αυτό το ρίσκο!

Αν ήθελες να μείνεις σε κάποια χώρα του εξωτερικού, ποια θα ήταν αυτή;

Μ.Σ.: Αυτή είναι δύσκολη ερώτηση για μένα! Μου αρέσει πολύ η αστική κουλτούρα του Λονδίνου αλλά δεν θα μπορούσα να μείνω εκεί για πάντα. Θα ήθελα να την επισκέφτομαι δύο φορές το χρόνο από 5 μέρες για παράδειγμα! Όσο μεγαλώνω, καταλαβαίνω ότι δύσκολα θα μπορούσα να αποχωριστώ την Ελλάδα, που έχει μεν πολλά προβλήματα τα οποία με στενοχωρούν καθημερινά, δεν αντέχω την αγένεια και άλλα, αλλά έχει ένα κλίμα, μια κατάσταση, εδώ είναι όλοι οι άνθρωποι που αγαπώ άρα δύσκολα θα μπορούσα να πάω κάπου έξω. Θα μπορούσα να σου πω Νέα Υόρκη αλλά περισσότερο σαν φαντασίωση, δεν είναι μια πραγματική επιθυμία.

Εσένα η κρίση σε έχει επηρέασει ως άνθρωπο;

Μ.Σ.: Κοίταξε, όπως το συζητάγαμε και λίγο καιρό πριν με τον Ησαΐα, εμείς δεν έχουμε ξεκινήσει εδώ και πάρα πολύ καιρό. Για να σου πω εγώ ξεκίνησα να τραγουδάω το 2009, όταν δηλαδή είχε ήδη ξεκινήσει η κρίση. Δεν έχω μάθει σε πολλά λεφτά, δεν έχω πάει σε μεγάλες πίστες, δεν μου έχουν πετάξει ποτέ λουλούδια, δεν έχω υπάρξει ποτέ ιδιαίτερα πλούσιος από το τραγούδι. Πάντα ήμουν σε χώρους μαζεμένους, έδινα και δίνω συναυλίες, είμαι δηλαδή πιστεύω από τους αρκετά ευνοημένους γιατί συνεχίζω και υπάρχω εδώ και 7 ή 8 χρόνια και μπορώ να πληρώνω ένα νοίκι, να κάνω και δυο ταξίδια το χρόνο. Είμαι πολύ χαρούμενος για αυτό άρα, ξεκάθαρα βλέπω τα λεφτά μου να γίνονται καπνός, να τα παίρνει η εφορία, αλλά δεν είναι ότι ποτέ είχα και πάρα πολλά!

Στους ανθρώπους τι αγαπάς, τι μισείς, τι σε κάνει να δεθείς μαζί τους και τι ίσως σε απομακρύνει εν τέλει από ανθρώπους και καταστάσεις;

Μ.Σ.: Δεν αντέχω με τίποτα την αγένεια και με κερδίζει το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή η ευγένεια, ένα αληθινό χαμόγελο. Αν σκεφτώ ότι ο άλλος είναι πολύ αληθινός, όποιος και αν είναι, είμαι πολύ οκ με αυτό! Και επίσης δεν αντέχω τους οδηγούς οι οποίοι προτού στρίψουν δεν βγάζουν δεξί ή αριστερό φλας, εκεί τρελαίνομαι!

6Το 2016 τέλος τι θα ήθελες να σου φέρει, ποιοι οι στόχοι σου για φέτος;

Μ.Σ.: Θα θέλα 3 αμάξια, 2 πισίνες (γέλια ακολουθούν)… Πρόσεχε θα ήθελα να συνεχίζω να υπάρχω με τον τρόπο που υπάρχω και σήμερα, δεν θα ήθελα παραπάνω πράματα από αυτή τη ζωή, δηλαδή να συνεχίζω να υπάρχω με αυτόν τον τρόπο για πολλά χρόνια ακόμη, καθώς είμαι ιδιαίτερα ευτυχισμένος με αυτά τα οποία μου συμβαίνουν. Θα ήθελα να έχουμε ένα ωραίο καλοκαίρι, που να μην κάνει πολλή ζέστη γιατί σκάω και δεν μπορώ. Οι στόχοι μου, δηλαδή τα όνειρα μου είναι να μπορώ να συνεχίζω να κάνω ωραία πράματα, πράματα για τα οποία να μπορώ να είμαι περήφανος!

 

Ο αγαπημένος καλλιτέχνης του νεανικού κοινού, η πιο ευγενική και μοντέρνα παρουσία στην pop-rock σκηνή, κυκλοφορεί το πιο ώριμο άλμπουμ της καριέρας του με τίτλο «Βαθιές Αναπνοές». Το ολοκληρωμένο άλμπουμ από το οποίο έχουν ήδη ξεχωρίσει τα τραγούδια «Νικάει Το Φιλί» (το πιο πρόσφατο single που ανεβαίνει γρήγορα στα charts), «Δες Εγώ» και «Δεν Φτάνει Η Αγάπη», περιέχει συνολικά 10 εξαιρετικά τραγούδια, όλα σε μουσική και στίχους Μύρωνα Στρατή (εκτός από το «Έλα Και Μη Σε Νοιάζει» που είναι σε στίχους Θάνου Παπανικολάου) και ενορχήστρωση του γνωστού παραγωγού Soumka στην πρώτη τους συνεργασία, που αποδεικνύεται εκρηκτική!
Ακούστε όλα τα τραγούδια του άλμπουμ «Βαθιές Αναπνοές» που κυκλοφορεί από την Cobalt Music:

Επιμέλεια συνέντευξης: Μιχάλης Σαββόπουλος, Χρήστος Τσαρδάκης, Δέσποινα Ταστσιόγλου, Σωτήρης Μανδήλης
Συνέντευξη – Απομαγνητοφώνηση: Μιχάλης Σαββόπουλος
Φωτογραφίες: Ειρήνη Ξαγά

Tags:

  • Ο Μιχάλης Σαββόπουλος είναι γεννημένος τον Δεκέμβριο του 1991. Σπουδάζει φυσικοθεραπεία, αν και θα προτιμούσε να βρίσκεται ή στην νομική ή στην δημοσιογραφία. Από μικρός τρελαινόταν για την μουσική και ότι αφορά αυτή, από pop, λαϊκό μέχρι και hard rock, trap, r ‘n’ b! Κοινωνικός, χαμογελαστός , ευδιάθετος, καλοπροαίρετος πάντα, τις περισσότερες φορές καταφέρνει να πραγματοποιήσει κάθε στόχο του, ενώ επίσης έχει μεγάλη έφεση στο να συγγράφει από άρθρα διαφόρων ειδών μέχρι και διηγήματα. Ενώ ακόμη του αρέσει και η ενασχόληση με το ράδιο!

  • Show Comments (0)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

3 × 1 =

Ads