Το Facebook δίνει συμβουλές για το πως να εντοπίζουμε ψευδείς ειδήσεις

To Facebook μετά τις μεθόδους που εισήγαγε για να αντιμετωπίσει την παραπληροφόρηση , αποφάσισε να γράψει συμβουλές στο κέντρο βοηθειών του , με σκοπό να βοηθήσει τους χρήστες του να εντοπίζουν μόνοι τους ψευδείς ειδήσεις . Συγκεκριμένα το Facebook αναφέρει:

 1. Να είστε επιφυλακτικοί με τα πρωτοσέλιδα. Οι ψευδείς ειδήσεις έχουν συχνά πιασάρικους γραμμένους με κεφαλαία και πολλά θαυμαστικά .
 2. Κοιτάξτε προσεκτικά τη διεύθυνση URL. Πολλά ψευδή ειδησεογραφικά sites μιμούνται αυθεντικές πηγές ειδήσεων, κάνοντας μικρές αλλαγές στη διεύθυνση URL.
 3. Ερευνήστε την πηγή. Βεβαιωθείτε ότι η ιστορία γράφεται από μια πηγή που εμπιστεύεστε . Αν η ιστορία προέρχεται από μια άγνωστη οργάνωση, τσεκάρετε την ενότητα <<About>> στη σελίδα τους για να μάθετε περισσότερα για αυτή .
 4. Ψάξτε για ασυνήθιστη μορφοποίηση. Πολλά ψευδή ειδησεογραφικά sites έχουν ορθογραφικά λάθη ή αδέξιες διατάξεις. Διαβάστε προσεκτικά αν δείτε αυτά τα σημάδια
 5. Εξετάστε τις φωτογραφίες. Ψευδείς ειδήσεις περιέχουν συχνά χειραγωγούμενες εικόνες ή βίντεο .
 6. Ελέγξτε τις ημερομηνίες. Ψευδείς ειδήσεις μπορεί να περιέχουν χρονοδιαγράμματα που δεν βγάζουν νόημα, ή γεγονότα που να έχουν μεταβληθεί .
 7. Ελέγξτε τα στοιχεία. Ελέγξτε τις πηγές του συγγραφέα να επιβεβαιώσετε ότι είναι ακριβείς. Η έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων ή η εξάρτηση τους από ανώνυμους εμπειρογνώμονες μπορεί να υποδεικνύει μια ψεύτικη είδηση.
 8. Δείτε και άλλες αναφορές. Εάν δεν υπάρχει άλλη πηγή ειδήσεων που αναφέρει την ίδια ιστορία, κατά πάσα πιθανότητα είναι ψεύτικη. Αν η ιστορία αναφέρεται από πολλές πηγές που εμπιστεύεστε, είναι πιο πιθανό να είναι αληθινή.
 9. Είναι η ιστορία ένα αστείο; Μερικές φορές είναι δύσκολο να διακρίνουμε ψευδείς ειδήσεις από το χιούμορ ή τη σάτιρα. Ελέγξτε αν η πηγή που διαβάζετε είναι γνωστή για παρωδία, και εάν τα στοιχεία και ο τόνος της ιστορίας δείχνουν ότι μπορεί να είναι μόνο για διασκέδαση.
 10. Μερικές ιστορίες είναι σκόπιμα ψευδείς. Αποκτήστε κριτική σκέψη όσον αφορά τις ειδήσεις που διαβάζεται και μην τις κοινοποιείτε αν δεν είστε σίγουροι ότι είναι αξιόπιστες .

Περισσότερα για τις συγκεκριμένες συμβουλές μπορείτε να βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο.

https://newsroom.fb.com/news/2017/04/a-new-educational-tool-against-misinformation/

domainmarket.gr web hosting

Tags:

 • Show Comments (0)

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

 • name *

 • email *

 • website *

three × 2 =

Ads