Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στο Παλαιό Ψυχικό. Σε ηλικία μόλις 18 ετών ταξίδεψε στις ΗΠΑ για να σπουδάσει αρχικά TV Broadcasting στο College of Communication στη Μασαχουσέτη και έπειτα υποκριτική και φωνητική στο The Acting Studio της Νέας Υόρκης.
Το τηλεοπτικό της ντεμπούτο ως ηθοποιός το έκανε το 2006, αφού επέστρεψε στην Αθήνα, μέσα από τη δραματική σειρά του Μανούσου Μανουσάκη «Κρυφά μονοπάτια». Ακολούθησαν οι συμμετοχές της στις σειρές «Ήρθε κι έδεσε», «Singles 2» καθώς και ο πρώτος της πρωταγωνιστικός ρόλος στη δραματική σειρά «Ο Γητευτής» στον ANT1.
Το 2010 παντρεύτηκε τον άντρα της ζωής της Γιάννη Αϊβάζη και μαζί έχουν αποκτήσει μια κόρη, την Ισμήνη.
Τα τελευταία χρόνια απέχει από το χώρο της τηλεόρασης και έχει αφοσιωθεί στο θέατρο με σημαντικότερες παραστάσεις το «Πετάει Πετάει», «Γοργόνες και Μάγκες» και «Η νεράιδα και το παλικάρι». Τη φετινή σεζόν έβαλε ένα προσωπικό στοίχημα με τον εαυτό της, το επόμενο βήμα στην καριέρα της, ερμηνεύοντας το μονόλογο «Τζόρνταν», στο Θέατρο Αλάμπρα, σε σκηνοθεσία Γιάννη Αϊβάζη και μετάφραση Μάριου Πλωρίτη, αποσπώντας τα καλύτερα σχόλια από κοινό και κριτικούς.
Η Μαρία Κορινθίου είναι μια από τις ομορφότερες Ελληνίδες ηθοποιούς, ακομπλεξάριστη, με πολύ χιούμορ και δυναμικό χαρακτήρα. Δε φοβάται να κάνει αλλαγές και να πειράζει την εξωτερική της εμφάνιση, αφού όπως έχει πει και η ίδια «το θέατρο έχει να κάνει και με την εικόνα».
Μίλησε αποκλειστικά στο Μικρόφωνο και στο συντάκτη Γιώργο Κοντζεδάκη.
Τη φετινή σεζόν πρωταγωνίστησες στο «Τζόρνταν», στο Θέατρο Αλάμπρα. Θέλω να μου πεις μερικά λόγια για την παράσταση αλλά και για το ρόλο που ερμήνευσες.
Το «Τζόρνταν» είναι ένα σύγχρονο αλλά κλασσικό έργο του Θεάτρου. Συγκαταλέγεται στα σπουδαία έργα του θεάτρου, στους σπουδαίους και πιο δύσκολους μονολόγους που υπάρχουν, ίσως και ο δυσκολότερος. Είναι ένας μονόλογος δομημένος και γραμμένος σαν αρχαία τραγωδία, γι΄ αυτό και το «συγκρίνουν» με τη «Μήδεια». Είναι ένα σπουδαίο έργο, με όλη τη σημασία της λέξης. Μια ιστορία που εκτυλίχθηκε τη δεκαετία του ’80 στην Αγγλία, όπου η Σίρλεϋ 19 χρονών έδωσε τέλος στη ζωή του παιδιού της. Οι δύο συγγραφείς είναι η Άννα Ρέινολντς και η Μόιρα Μπουφίνι. Η Άννα Ρέινολντς ήταν συγκρατούμενη της Σίρλεϋ στη φυλακή, ήταν η φίλη που της είχε εκμυστηρευτεί όλες τις αγωνίες της. Όταν η Άννα Ρέινολντς βγήκε από τη φυλακή, έγραψε αυτό το μονόλογο.
Το «Τζόρνταν» είναι ένα βαρύ έργο. Τι σε εντυπωσίασε και θέλησες να το κάνεις;
Η δομή του, ο τρόπος γραφής του. Είναι ένα άρτιο έργο για να το «πιάσει» μια ηθοποιός. Το ωραίο σε αυτό το έργο είναι η δυσκολία του.
https://www.instagram.com/p/B9ZiygApcVE/?utm_source=ig_embed
Υπάρχουν μηνύματα που θα ήθελες να περάσεις μέσα από αυτή την παράσταση;
Το πρώτο και το κυριότερο, ότι είναι ένα σπουδαίο έργο για να το μοιραστείς με τον κόσμο. Πρέπει να το μάθει ο κόσμος αυτό το έργο. Αμέσως μετά, η ίδια η ηρωίδα μπορεί να ταυτιστεί με τον καθένα. Είναι μια γυναίκα που υπήρξε και έζησε όλα αυτά που περιγράφονται στο έργο. Νομίζω αυτό είναι ένα μέρος της επιτυχίας αυτού του έργου, ότι ο καθένας μπορεί να βρει σημεία ταύτισης.
Το «Τζόρνταν» έχει παιχτεί από δύο πολύ αξιόλογες ηθοποιούς, την κυρία Κάτια Δανδουλάκη και τη Μαρία Ασλάνογλου. Σε τρόμαξε στην αρχή η σύγκριση;
Όχι βέβαια! Πολλά έργα παίζονται από πολλούς ηθοποιούς. Αν ο κάθε συνάδελφος σκεφτόταν τι θα πουν για τον ίδιο, δε θα κάναμε τη δουλειά μας. Θα έπαιζε το ρόλο ένας ηθοποιός.
https://www.instagram.com/p/B8ubZGlJc5f/?fbclid=IwAR21ZlMB63EcCN4jsKgUaLApbHkBKvswPOxyknyfbJlt-9FpQL3DjaBXL2A
Μονόλογος ή θίασος; Ποιες είναι οι δυσκολίες και ποια τα οφέλη;
Σπουδαίο για την εξέλιξη ενός ηθοποιού είναι ο μονόλογος. Όμως και ο θίασος έχει τις δυσκολίες του. Απλά ο μονόλογος είναι κάτι εσωτερικό, είναι πολύ μοναχικό, έχει άλλα μέτρα και άλλα σταθμά. Είναι πολύ δύσκολο αλλά αυτό είναι και το υπέροχο. Προσωπικά δε μου αρέσει η ευκολία. Πρέπει να βγαίνεις από τα όριά σου.
Έχεις υποδυθεί πολλούς ρόλους στο θέατρο και στην τηλεόραση. Έχεις ταυτιστεί περισσότερο με κάποιον;
Πάντα ένας ηθοποιός ταυτίζεται με τον ρόλο του και αυτό είναι το σωστό για να μπορεί να κουβαλάει την αλήθεια. Η αλήθεια της Μαρίας με την αλήθεια του εκάστοτε ρόλου γίνονται ένα. Αυτή τη στιγμή κουβαλάω τη Σίρλεϋ μέσα μου. Και πέρυσι με τη «Νεράιδα και το παλικάρι» κουβαλούσα μέσα μου το Κατερινιώ. Με κάποιο τρόπο τους κάνω «δικούς μου» όλους τους ρόλους.
Έχεις ζηλέψει κάποιον ρόλο που δεν έχεις παίξει; Γιατί και το «Τζόρνταν» είναι ένα έργο που το μελετούσες πολλά χρόνια.
Αυτό το έργο το ήθελα πάρα πολύ. Πριν από περίπου 5 χρόνια ο Γιάννης (Αϊβάζης) ήταν υπεύθυνος στο ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης και το είχε σκηνοθετήσει με 20 ηθοποιούς. Όταν είδα την παράσταση, του είπα ότι αυτό το έργο κάποια μέρα θα το κάνουμε. Όλα αυτά τα χρόνια που έχω κάνει μόνο κωμωδία είχα το «Τζόρνταν» συνέχεια στο μυαλό μου. Έτσι δημιουργήθηκε αυτή η παράσταση, επειδή το ήθελα πολύ.
Έγινες ξανθιά για τη θεατρική μεταφορά της «Νεράιδας και το παλικάρι». Θα έκανες κάποια αλλαγή στην εμφάνισή σου για να προσαρμοστείς στις απαιτήσεις ενός ρόλου;
Γενικά είμαι ένας άνθρωπος που το τολμώ αυτό και κάνω αλλαγές πάνω στον εαυτό μου. Πάντα είναι κάτι που το αναζητώ γιατί αυτό είναι και η υποκριτική. Το θέατρο έχει να κάνει και με την εικόνα. Η εμφάνιση, τα κοστούμια συνδέονται άμεσα με τον εκάστοτε ρόλο.
Τον περασμένο Οκτώβριο παρουσίασες τα Ελληνικά Καλλιστεία 2019. Πώς ήταν η εμπειρία αυτή; Είναι κάτι που θα σε ενδιέφερε η παρουσίαση, είτε παράλληλα με το θέατρο, είτε όταν δεν υπάρχει κάποια ενδιαφέρουσα θεατρική πρόταση;
Την τηλεόραση την αγαπώ! Έχω δουλέψει πολλά χρόνια στην τηλεόραση αλλά ποτέ δεν κάνω κάτι είτε στο θέατρο είτε στην τηλεόραση, αν δε με αντιπροσωπεύει και δε με ευχαριστεί. Δεν «καίγομαι» να είμαι στην τηλεόραση. Θεώρησα τιμητική την πρόταση να κάνω μια βραδιά παρουσίασης των Ελληνικών Καλλιστείων. Δεν έβαλα όμως σε δεύτερη μοίρα το θέατρο για να το κάνω. Προτεραιότητά μου είναι το θέατρο. Από εκεί και πέρα αν μπορεί να συνδυαστεί και η τηλεόραση και οτιδήποτε άλλο συνάδει με αυτό που μου αρέσει να κάνω, θα το έκανα.
Συνδυάζονται θέατρο και τηλεόραση;
Βεβαίως! Έχω κάνει διπλές παραστάσεις και ταυτόχρονα γυρίσματα για σειρά στην Κύπρο. Τότε ήταν που είχα ξαναπάθει κρίση υπερκόπωσης. Βέβαια, όσο μεγαλώνεις δεν έχεις τις ίδιες αντοχές αλλά, αν κάτι σου αρέσει πολύ, το κάνεις.
Έχεις μιλήσει ανοιχτά για την επιλόχειο κατάθλιψη που είχες περάσει. Αυτό σε ποια φάση της ζωής σου συνέβη;
Ήταν μόλις είχα γεννήσει την κόρη μου και είναι κάτι που το περνάνε πολλές γυναίκες. Είναι μια σκοτεινή περίοδος της γυναίκας που θα πρέπει να τη μοιράζεται με την οικογένειά της, ώστε να μπορέσει να το ξεπεράσει. Όσο έχεις ανθρώπους που σε βοηθάνε, τόσο πιο γρήγορα ξεπερνάς αυτή την κατάσταση.
Το θέατρο και η δουλειά σου σε βοήθησε να το αντιμετωπίσεις αυτό;
Ναι, γιατί έκανα κωμωδίες! Αν έκανα το «Τζόρνταν», δε θα με βοηθούσε. Η δουλειά βοηθάει γιατί αλλάζεις παραστάσεις, ασχολείσαι με πολλά ερεθίσματα.
Πολλοί καλλιτέχνες εκφράζουν την επιθυμία τους να παίξουν στην Επίδαυρο. Είναι κάτι που θα ήθελες να το κάνεις;
Η Επίδαυρος είναι το «Απόλυτο» για έναν ηθοποιό! Είναι το πιο σπουδαίο Θέατρο στον κόσμο. Και ποιος δε θα ήθελε να βρεθεί να παίζει πάνω σε αυτή την σκηνή!
Τι θα συμβούλευες την κόρη σου, αν σου εξέφραζε την επιθυμία να ασχοληθεί με το θέατρο;
Το έχει εκφράσει ήδη! Από τη μία ήταν λίγο αναπόφευκτο αλλά από την άλλη είναι και καμάρι της μάνας και του πατέρα. Έχει μεγαλώσει μέσα στο θέατρο και ξέρει τα πάντα. Το έχω καμάρι αυτό γιατί το θέατρο είναι ένα σπουδαίο επάγγελμα και δυστυχώς κάποιοι θέλουν να το «τραβάνε» κάτω. Οι ηθοποιοί, συνήθως, είναι άνθρωποι με παιδεία, άνθρωποι των γραμμάτων. Ένας ηθοποιός οφείλει συνέχεια να διαβάζει. Αυτό δε σταματάει ποτέ.
Ηθοποιός, επιχειρηματίας, μητέρα. Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να τα συνδυάζεις όλα αυτά μαζί;
Είναι πολύ δύσκολο! Αλλά τα κάνω όλα με πολύ πάθος, σθένος και καμάρι. Είμαι ένα πολύ δημιουργικό άτομο. Μου αρέσει να βρίσκω καινούργιες ιδέες, διαφορετικές, που να έχουν εξέλιξη. Είμαι Αιγόκερως και νομίζω αυτό τα λέει όλα. Ό,τι κάνεις με ψυχή και αγάπη, δεν μπορεί να μη φέρνει επιτυχία και ανταμοιβή. Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Όσο πιο πολύ δουλεύεις, τόσο περισσότερη είναι η ανταμοιβή.
Υπάρχει κάποιος στόχος – κατόρθωμα που έχεις κάνει και είσαι περήφανη αλλά δεν το συζητάς;
Είμαι περήφανη για τον εαυτό μου γιατί ό,τι έχω κάνει, το έχω καταφέρει μόνη μου. Κανείς δεν έχει να μου προσάψει τίποτα. Από την πρώτη μέρα που ξεκίνησα, ό,τι έχω κάνει, είναι αποτέλεσμα προσωπικής μου δουλειάς. Ήξερα από μικρή τι ήθελα να κάνω και πού να φτάσω και όσο μεγαλώνω αυτό είναι όλο και πιο έντονο. Για όλα αυτά είμαι πολύ περήφανη.
Τι άλλο να περιμένουμε από εσένα; Ισχύει ότι η παράσταση θα κάνει μια περιοδεία;
Τώρα με τον κορονοϊό οι καταστάσεις έχουν λίγο δυσκολέψει, οπότε είμαστε σε επαφή με τα θέατρα που είχαμε επικοινωνήσει, ώστε να γίνει μια περιοδεία. Αυτό το έργο δεν μπορεί να παιχτεί σε ανοιχτά θέατρα, οπότε σίγουρα η περιοδεία δε θα είναι καλοκαιρινή. Αναλόγως με τις εξελίξεις, θα δούμε πώς θα μπορέσουμε να προσαρμοστούμε. Δεν έχει κλείσει ακόμα ο κύκλος αυτού του έργου. Σίγουρα θα παίξει και την επόμενη σεζόν αλλά θα προσαρμοστεί μαζί και με τα υπόλοιπα πράγματα που συζητάω.
Σε ευχαριστούμε πολύ!
Συνέντευξη: Γιώργος Κοντζεδάκης
Δημοσιογραφική επιμέλεια: Βασίλης Κοντζεδάκης
Ακολουθήστε τη Μαρία Κορινθίου στα social media:
Facebook: Maria Korinthiou
Instagram: Maria Kornthiou
Twitter: Maria Korinthiou