Ξεκινά η προπώληση για τις φθινοπωρινές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου στην Πειραιώς 260

Καθώς σταδιακά ολοκληρώνεται ο θερινός κύκλος των παραστάσεων στην Πειραιώς 260, το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου ετοιμάζεται, το Σεπτέμβριο, να υποδεχθεί μια σειρά από εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ξένες παραγωγές, ανανεώνοντας τη συνομιλία του με τη διεθνή καλλιτεχνική σκηνή.

Παραδοσιακά, οι εκδηλώσεις αυτές είναι από τις πλέον αναμενόμενες στο πλαίσιο του καλλιτεχνικού προγράμματος του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, αφού δίνουν τη δυνατότητα στο κοινό να παρακολουθήσει καινούργια έργα κορυφαίων ξένων δημιουργών, αλλά και τις νέες τάσεις που αναφαίνονται  από τις παραγωγές νεότερων καλλιτεχνών και ομάδων.

Τα έργα που θα φιλοξενηθούν το φθινόπωρο στην Πειραιώς 260 εξερευνούν νέες καλλιτεχνικές γλώσσες, ενώ διαχειρίζονται επίκαιρες θεματικές, πολιτικές και κοινωνικές. Οι έμφυλες ταυτότητες, αλλά και οι σύγχρονες κοινωνικές αντιφάσεις και συγκρούσεις βρίσκονται στο επίκεντρο των έργων που θα παρουσιαστούν και που συλλογικά έρχονται να απευθύνουν στο φεστιβαλικό κοινό το κομβικό ερώτημα: σε ποιο μέλλον θέλουμε να ζήσουμε;

Φέτος, λίγο πριν από την παγκόσμια πρεμιέρα του «οιδίποδα» σε σκηνοθεσία του Τόμας Όστερμαϊερ στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, η Πειραιώς 260 ανοίγει τις πύλες της σε 13 διεθνείς παραγωγές θεάτρου, χορού, περφόρμανς και μουσικής από 11 διαφορετικές χώρες (Αυστρία, Βέλγιο, Γερμανία, Ελβετία, Ισλανδία, Ισπανία, Λιθουανία, Πολωνία, Ισραήλ, Καναδά, Χιλή). Οι 7 από αυτές μας συστήνουν  καλλιτέχνες και ομάδες που έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Το φθινοπωρινό πρόγραμμα στην Πειραιώς 260 θα επεκταθεί σε όλους τους χώρους του βιομηχανικού συγκροτήματος (Χώροι Δ, Ε και Η), με την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων που διασφαλίζουν την υγεία θεατών, καλλιτεχνών και προσωπικού. *

Σας καλούμε όλες και όλους να προμηθευτείτε τα εισιτήριά σας εγκαίρως και σας περιμένουμε με χαρά για ένα νέο κύκλο φεστιβαλικής ανάτασης.

Πώληση εισιτηρίων στα aefestival.grtickets.aefestival.grwww.ticketservices.gr, στο 210 7234 567, στα Κεντρικά Εκδοτήρια (Πανεπιστημίου 39) και στα καταστήματα Public.

Όλες οι διεθνείς παραγωγές θεάτρου με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους.

Όλες οι παραστάσεις στην ελληνική γλώσσα με αγγλικούς υπέρτιτλους και με ελληνικούς στην πρεμιέρα.

 

* Για την είσοδο του κοινού στις παραστάσεις της Πειραιώς 260 απαιτείται η επίδειξη έγκυρου πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης, σύμφωνα με τις διατάξεις της ΚΥΑ υπ’ άρ. Δ1α/ΓΠ.οικ.44779 (ΦΕΚ 3117/Β 16.07.2021). Επίσης, απαιτείται η χρήση μάσκας και η τήρηση των αναγκαίων αποστάσεων τόσο κατά την προσέλευση και την αποχώρηση, όσο και κατά τη διάρκεια των παραστάσεων, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Άρνηση επίδειξης σχετικού πιστοποιητικού ή έλλειψη αυτού καθιστά την είσοδο μη επιτρεπτή στον/ στην κάτοχο του εισιτηρίου, χωρίς αξίωση επιστροφής του αντιτίμου που κατεβλήθη για την αγορά του.

 

Πειραιώς 260

Σεπτέμβριος Οκτώβριος 2021

Όπερα περφόρμανς

Πρώτη εμφάνιση στην Ελλάδα

Χρυσός Λέοντας καλύτερης εθνικής συμμετοχής, Μπιεννάλε Βενετίας 2019

Rugilė Barzdžiukaitė Vaiva Grainytė Lina Lapelytė

Sun & Sea / Ήλιος & θάλασσα

1 & 2 Σεπτεμβρίου / 20:00, 21:30, 23:00

Χώρος Δ

Sun and Sea Ήλιος και θάλασσα @Andrej Vasilenk

Μια ηλιόλουστη ημέρα, σε μια ονειρεμένη αμμουδερή παραλία. Ένα μωσαϊκό από σώματα λιάζονται, τραγουδούν, αφηγούνται τις ιστορίες τους, ενώνουν τις φωνές τους και γίνονται ένας Χορός.

Στο σταυροδρόμι του θεάτρου, της μουσικής και των εικαστικών τεχνών, η θεαματική όπερα – περφόρμανς «Ήλιος & θάλασσα» αναδεικνύει με συγκινητικό τρόπο τη σχέση μεταξύ ρεαλισμού και ποίησης.

Διάρκεια 4 ώρες

Λιθουανία – Γερμανία

(aefestival.gr/festival_events/sun-and-sea-an-opera-performance)

 

Θέατρο

TR WarszawaKornél Mundruczó

Pieces of a Woman /Κομμάτια μιας γυναίκας

2, 3, 4 Σεπτεμβρίου / 21:00

Χώρος Η

Pieces of a Woman Κομμάτια μιας γυναίκας @Natalia Kabanow

Μετά την Απομίμηση ζωής, που είχε συγκλονίσει το φεστιβαλικό κοινό το καλοκαίρι του 2018, ο παγκοσμίου φήμης θεατρικός και κινηματογραφικός σκηνοθέτης Κορνέλ Μούντρουτσο και η ομάδα TR Warszawa υπογράφουν ένα καθηλωτικό οικογενειακό δράμα, με ηρωίδα μια γυναίκα στη σύγχρονη Βαρσοβία, βασισμένο στο κείμενο της Kata Wéber, το οποίο διασκευάστηκε πρόσφατα από τον ίδιο το Μούντρουτσο και για τον κινηματογράφο. Μια τραυματική εμπειρία γίνεται αφετηρία ενός καθολικού επαναπροσδιορισμού, όταν η τριαντάχρονη Μάγια χάνει το μωρό της, λίγα λεπτά μετά τη γέννα. Η παράσταση είναι συνδυασμός θεάτρου και κινηματογράφου, με τα  πρώτα 20 λεπτά της γέννας κινηματογραφημένα.

Πολωνία

(aefestival.gr/festival_events/kommatia-mias-gynaikas)

 

Περφόρμανς

9 & 10 Σεπτεμβρίου / 21:00

Χώρος Δ

Florentina Holzinger

Τανζ / Χορός

TANZ ΧΟΡΟΣ @Nada Zgank

Πώς μπορεί η λατρεία της ομορφιάς, συνυφασμένη με την παράδοση του χορού, να συμφιλιωθεί με τη σκληρότητα που επιφυλάσσει αυτή η τέχνη στα γυναικεία σώματα; Τρίτο μέρος μια τριλογίας που αντιμετωπίζει χορογραφικά την έννοια του σώματος ως θέαμα, και το πώς μπορεί κανείς να πειθαρχήσει πάνω του, η παράσταση «Χορός (Τανζ)» της Αυστριακής Φλορεντίνας Χόλτσινγκερ εστιάζει στην κληρονομιά του κλασικού χορού. Ερμηνεύτριες ηλικίας από είκοσι έως ογδόντα ετών, υπό τις οδηγίες της πρώτης μπαλαρίνας που χόρεψε γυμνή την «Ιεροτελεστία της άνοιξης» του Στραβίνσκι, το 1972, υποβάλλονται σε επίπονη άσκηση, σ’ ένα μπαλέτο δράσης (balletd’ action). Ένα οπερατικό σκηνικό ζωντανεύει μέσα από βίαιες, παρωδιακές εικόνες.

Το έργο περιλαμβάνει εμφανίσεις γυμνού και σκηνές αυτοτραυματισμού.

Στην παράσταση γίνεται χρήση στροβοσκοπικών φωτισμών.

Αυστρία

(aefestival.gr/festival_events/tanz-choros)

 

Χορός

Martin Zimmermann

Eins Zwei Drei / Ένα Δύο Τρία

9 & 10 Σεπτεμβρίου / 21:00

Χώρος Η

Eins Zwei Drei Ένα Δύο Τρία@Nelly Rodriguez

Μουσείο: ένας φαινομενικά ουδέτερος χώρος, με τους δικούς του κανόνες. Τι γίνεται, όμως, όταν εμφανίζονται τρεις κλόουν και ανατρέπουν τα δεδομένα; Υπό τους ήχους του πιανίστα Κολέν Βαλλόν, τρεις βιρτουόζοι ερμηνευτές ξεδιπλώνουν τις ικανότητές τους, με φόντο ένα εντυπωσιακό, πολυμορφικό σκηνικό, σ’ ένα ολικό έργο τέχνης – μικρογραφία της κοινωνίας μας. Ένα ξεκαρδιστικό θέαμα, που αντικατοπτρίζει την πολυπλοκότητα, την ποίηση και τη βία των σημερινών σχέσεων και συγκρούσεων για την εξουσία. Κυρίως, όμως, ένα έργο με κλόουν για μεγάλους!

Ελβετία

(aefestival.gr/festival_events/eins-zwei-drei-ena-dyo-tria)

 

Θέατρο

Διεθνής συμπαραγωγή

Nowy TeatrKrzyszt of Warlikowski

Odyssey. A Story for Hollywood / Οδύσσεια. Μια ιστορία για το Χόλλυγουντ

17, 18, 19 Σεπτεμβρίου / 20:00

Χώρος Δ

Odyssey. A Story for Hollywood Οδύσσεια. Μια ιστορία για το Χόλλυγουντ @σκηνή Kamil Polak

Με κεντρικό θεματικό άξονα το νόστο, την ομηρική επιστροφή στην πατρίδα, ο διακεκριμένος Πολωνός σκηνοθέτης Κριστόφ Βαρλικόφσκι δημιουργεί μια νέα θεατρική παράσταση, για την «Οδύσσεια» μιας γυναίκας κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, εμπνευσμένος τόσο από το ομηρικό έπος όσο και από δύο έργα της Hanna Krall, τα «Chasing the King of Hearts» και «Story for Hollywood». Το κεντρικό πρόσωπο, η σύγχρονη Πηνελόπη, διακινδύνευσε τη ζωή της για την επιστροφή του άντρα της και έτσι, όπως μαρτυρά ο τίτλος, θα μπορούσε να εμπνεύσει ακόμα και σενάριο χολλυγουντιανής ταινίας.

Πολωνία

(aefestival.gr/festival_events/odysseia-mia-istoria-gia-to-chollygoynt)

 

Χορός

Πρώτη εμφάνιση στην Ελλάδα

La VeronalMarcos Morau

Pasionaria / Το λουλούδι του πάθους

20 & 21 Σεπτεμβρίου / 21:00

Χώρος Η

Pasionaria Το λουλούδι του πάθους

Η «Pasionaria» του πολυβραβευμένου Ισπανού χορογράφου Μάρκος Μοράου (Marcos Morau) είναι ένας πλανήτηςχωρίς πάθος, ένας νοητός, δυστοπικός κόσμος, πουμιμείται τον ανθρώπινο, με κατοίκους πουκινούνται σαν ρομπότ ή στέκονται σαν αγάλματα και μοιάζει να έχουνξεχάσεικάθεείδους συναίσθημα. Μια παράσταση χορευτικάθεατρική και εικαστικά εντυπωσιακή, μεσκηνικά, κοστούμια και φωτισμούς πουολοκληρώνουντην επιτελεστικήφόρμα μέχρι και τηντελευταία λεπτομέρεια.

Ισπανία

(aefestival.gr/festival_events/pasionaria)

 

Θέατρο

Περφόρμανς

Πρώτη εμφάνιση στην Ελλάδα

Διεθνής Συμπαραγωγή

InfrarougeMarie Brassard

Violence / Βία

24 & 25 Σεπτεμβρίου / 21:00

Χώρος Δ

Violence Βία @Marlene Gelineau Payette

Πώς μετασχηματίζεται η παιδική αθωότητα στο σκοτάδι της ενηλικίωσης; Μέσα από το νέο, έντονα παραμυθένιο και ονειρικό έργο της, η Καναδή Μαρί Μπρασάρανα στοχάζεται πάνω στην έννοια του χρόνου και τη σταδιακή εξοικείωση του ανθρώπου, καθώς μεγαλώνει, με την έκθεση στη βία. Μια υβριδική παράσταση, που συνδυάζει στοιχεία από τον κινηματογραφικό ρεαλισμό και το εξπρεσιονιστικό θέατρο, τις ηχητικές τέχνες και τα εικαστικά.

Καναδάς

(aefestival.gr/festival_events/violence-via)

 

Θέατρο

Πρώτη εμφάνιση στην Ελλάδα

Teatro La Re-sentida Marco Layera

Paisajes para no colorear / Τοπία χωρίς χρώμα

27 & 28 Σεπτεμβρίου / 21:00

Χώρος Δ

Εννέα έφηβες από τη Χιλή κατακτούν τη σκηνή και μιλούν για τη βία εναντίον των γυναικών. Η ομάδα Teatro La Re-sentida βασίστηκε σε συνεντεύξεις με περισσότερα από εκατό κορίτσια και νεαρές γυναίκες που έζησαν καταστάσεις κακοποίησης, είτε ως θύματα είτε ως μάρτυρες. Οι νεαρές ηθοποιοί αφηγούνται τις πραγματικές αυτές ιστορίες, σχολιάζοντάς τες και αναπαριστώντας πολλά από τα περιστατικά. Συναισθηματικό και ευαίσθητο, οργισμένο και καταγγελτικό, αλλά ταυτόχρονα αποστασιοποιημένο και πλουραλιστικό, το έργο μας προκαλεί να ακούσουμε.

Χιλή

(aefestival.gr/festival_events/paisajes-para-no-colorear)

 

Χορός

Serge Aimé Coulibaly

Wakatt / Ηεποχήμας

29 & 30 Σεπτεμβρίου / 21:00

Χωρός Δ

Στο νέο έργο του, «Wakatt / Η εποχή μας», o χορογράφος Σερζ Αιμέ Κουλιμπαλύ αντλεί έμπνευση από την Αφρικανική ήπειρο, εστιάζοντας στις προσπάθειες των ανθρώπων να δημιουργήσουν ένα βιώσιμο αύριο. Έργο πληθωρικό, παράσταση εκρηκτική, με τη συμμετοχή δέκα χορευτών *τριών και των τριών μουσικών της Ορχήστρας του Magic Malik, που ερμηνεύουν ζωντανά άφρο-τζαζ.

Μπουρκίνα Φάσο – Βέλγιο

(aefestival.gr/festival_events/wakatt)

 

Ηλεκτρονική μουσική

Κύκλος Chronotopia

Διήμερο ηλεκτρονικής και πειραματικής μουσικής

Σε συνεργασία με το CTM Festival και το Ινστιτούτο Γκαίτε

1 & 2 Οκτωβρίου

Χώρος Η

Το πολυπρισματικό πρότζεκτ Chronotopia εγκαινιάζει μια συναρπαστική συνεργασία μεταξύ του Φεστιβάλ Αθηνών, του Ινστιτούτου Γκαίτε και του CTMFestival του Βερολίνου. Διεθνώς αναγνωρισμένο για την ανάδειξη της σύγχρονης πειραματικής και ηλεκτρονικής μουσικής, το CTM έχει καθιερωθεί εδώ και 21 χρόνια ως ένα από τα πλέον πρωτοποριακά φεστιβάλ του είδους του, αγκαλιάζοντας ένα πλήθος καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων σε όλο το φάσμα της club και sound culture. Στο διήμερο του Chronotopia θα παρουσιαστούν έξι μουσικά / οπτικοακουστικά έργα, τα οποία δημιούργησαν οι καλλιτέχνες που συμμετείχαν στο εργαστήριο ηλεκτρονικής μουσικής σύνθεσης Chronotopia Echoes / Αντηχήσεις, με τον Άκη Σίνο και την Anke Eckardt, μετά από έρευνα στο αρχείο του Κέντρου Σύγχρονης Μουσικής Έρευνας (ΚΣΥΜΕ, Αθήνα).

Το κοινό θα παραμένει καθιστό καθ’ όλη τη διάρκεια των συναυλιών.

(aefestival.gr/festival_events/chronotopia)

 

Θέατρο

Schaubühne Thomas Ostermeier

History of Violence / Ιστορίατηςβίας

Βασισμένο στο μυθιστόρημα του Εντουάρ Λουί

5 & 6 Οκτωβρίου / 21:00

Χώρος Δ

History of Violence Ιστορία της βίας @Arno Declair

Ένα βράδυ Χριστουγέννων, ο Εντουάρ γνωρίζει τον αλγερινής καταγωγής Ρεντά και καταλήγουν στο διαμέρισμά του. Τα πράγματα, όμως, παίρνουν σύντομα άσχημη τροπή. Το ταξικό μίσος, η ομοφοβία, η ξενοφοβία αλλά και η απέχθεια για τον ίδιο τον εαυτό σχολιάζονται με μια γλώσσα που ρέει, χωρίς ανάσα, στην αυτοβιογραφική νουβέλα του νεαρού  Εντουάρ Λουί, που διαβάστηκε σ’ όλη στην Ευρώπη και έγινε παράσταση από τη Σάουμπυνε. Με το ζήτημα της έμφυλης βίας να κυριαρχεί στην αντζέντα της επικαιρότητας, ο αγαπημένος του ελληνικού κοινού Γερμανός σκηνοθέτης Τόμας Όστερμαϊερ επανέρχεται στο Φεστιβάλ Αθηνών με μια παράσταση που συζητήθηκε διεθνώς και αναμένεται να συζητηθεί πολύ και στα καθ’ ημάς.

Γερμανία

(aefestival.gr/festival_events/istoria-tis-vias)

 

Χορός

Πρώτη εμφάνιση στην Ελλάδα

LEVSharon EyalGai Behar

Chapter 3: The Brutal Journey of the Heart / Κεφάλαιο 3: Το βάναυσο ταξίδι της καρδιάς

9 & 10 Οκτωβρίου / 21:00

Χώρος Δ

Chapter 3 The Brutal Journey of the Heart @Steffan Dotter for Dior scaled 1

Η διάσημη Ισραηλινή χορογράφος Σαρόν Εγιάλ, στο τρίτο έργο μιας τριλογίας με θέμα τον έρωτα, επαναφέρει στο χορό «τη χαρά της ζωής». Παλμός, χιούμορ, αισθησιασμός, εκρηκτικές στροφές και μπαλετικές φιγούρες εκτελεσμένες με άψογη τεχνική, εναλλάσσονται με ελαφρές βόγκιν ειρωνικές διαδρομές. Τα ειδικά σχεδιασμένα κοστούμια της δημιουργικής διευθύντριας του οίκου Dior, Maria Grazia Chiuri, σαν ολόσωμα τατουάζ, ενισχύουν την αίσθηση του ονειρικού και του αισθησιακού, σε ένα χορευτικό ταξίδι που ξεσηκώνει το κοινό παγκοσμίως.

Ισραήλ

(aefestival.gr/festival_events/chapter-3-the-brutal-journey-of-the-heart)

 

Μουσική

Κύκλος Chronotopia

Πρώτη εμφάνιση στην Ελλάδα

Hildur Guðnadóttir

με τους Chris Watson & Sam Slater

Chernobyl Live

9 & 10 Οκτωβρίου / 23:00

Χώρος Η

Chernobyl live σκηνή

Το φετινό πρόγραμμα μάς επιφυλάσσει μια μεγάλη συναυλιακή έκπληξη διεθνούς εμβέλειας! Η Ισλανδή Χίλντουρ Γκουδναντόττιρ, που τιμήθηκε με Όσκαρ για τη μουσική της στην ταινία Τζόκερ, μας προσκαλεί να απολαύσουμε ζωντανά, στην Πειραιώς 260, τη βραβευμένη με Γκράμμυ μουσική της για τη διάσημη σειρά του HBO Chernobyl, που ηχογραφήθηκε σε ένα εγκαταλειμμένο πυρηνικό εργοστάσιο στη Λιθουανία, δημιουργώντας εκ νέου τα ατμοσφαιρικά ηχητικά τοπία της, με φόντο τον αγαπημένο βιομηχανικό χώρο του δικού μας Φεστιβάλ.

Ισλανδία

(aefestival.gr/festival_events/chernobyl-live)

 

Χορός

Πρεμιέρα

Μαριάννα Καβαλλιεράτου

Ancient Future Solo

Παρουσίαση εκπαιδευτικού εργαστηρίου με εφήβους

9 & 10 Σεπτεμβρίου / 21:00

Χώρος Ε

AFS Marianna Kavallieratos@Pinelopi Gerasimou

Οκτώ, πολύ διαφορετικά μεταξύ τους, σόλο δημιουργούν μια συλλογική χορογραφία. Η παραστατική συνέχεια του εργαστηρίου για εφήβους Ancient Future Solo, που διοργάνωσε το Φεστιβάλ στη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, στο πλαίσιο δράσεων του Open Plan. Οι οκτώ έφηβοι που αναμετρήθηκαν τον περασμένο χειμώνα με τα κείμενα της «Αντιγόνης» του Σοφοκλή και της «Ελένης» του Ευριπίδη, «παιδεύονται» τώρα μαζί για να συνθέσουν, χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη τα ιδιοσυγκρασιακά τους σόλο, ένα ομαδικό, πρωτότυπο έργο.

(aefestival.gr/festival_events/ancient-future-solo)

 

Θέατρο

Πρεμιέρα

Κατερίνα Γιαννοπούλου

Η χρονιά με τα 13 φεγγάρια

Βασισμένο στην ομώνυμη ταινία του Ρ. Β. Φασμπίντερ

242526 Σεπτεμβρίου / 21:00

Χώρος Ε

Η χρονιά με τα 13 φεγγάρια @Elina Giounanli

Η εμβληματική ταινία του Ρ. Β. Φασμπίντερ μεταφέρεται από την Κατερίνα Γιαννοπούλου για πρώτη φορά  στο θέατρο για το Φεστιβάλ Αθηνών. Η Ελβίρα περιπλανιέται στους δρόμους μιας αφιλόξενης πόλης, προσπαθώντας να ανασυνθέσει τα κομμάτια της ζωής της. Εγκαταλειμμένη από όλους, η διεμφυλικήηρωίδα επισκέπτεται τόπους και ανθρώπους που τη σημάδεψαν, προσπαθώντας να βρει ένα λόγο για να συνεχίσει να ζει. Μια παράσταση για το δικαίωμα στην αγάπη και την ύπαρξη, σε μια εποχή εξαιρετικά κρίσιμη για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα ζητήματα φύλου.

Με αγγλικούς υπέρτιτλους και με ελληνικούς στην πρεμιέρα.

(aefestival.gr/festival_events/i-chronia-me-ta-13-feggaria)

Ακολούθησε το mikrofwno.gr στο Google News, στο Facebook, στο Instagram και στο Twitter για να ενημερώνεσαι για τελευταία νέα σε πολιτισμό και lifestyle.