Προσωπικός Βοηθός για άτομα με αναπηρία

Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή αίτησης στο πιλοτικό πρόγραμμα «Προσωπικός Βοηθός ΑμεΑ». Στόχος του οποίου αποτελεί η ενίσχυση της ανεξάρτητης διαβίωσης των ατόμων με αναπηρία και η συμπερίληψή τους στην κοινωνία.

Το πιλοτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για όσους ενδιαφέρονται να απασχοληθούν ως Προσωπικοί Βοηθοί σε άτομα με αναπηρία είναι πλέον ανοιχτό για υποβολή αιτήσεων. Συγκεκριμένα, από σήμερα Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022, ψηφιακή αίτηση μπορεί να υποβληθεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://prosopikosvoithos.gov.gr.

Από την 1η Οκτωβρίου 2021 έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο το οποίο προβλέπει τη θεσμοθέτηση Προσωπικού Βοηθού για ΑμεΑ στη Ελλάδα. Σε 8-10% του πληθυσμού υπολογίζεται το ποσοστό των ατόμων με αναπηρία στη χώρα μας.

Οι Προσωπικοί Βοηθοί, στους οποίους θα παρέχεται αμοιβή και ασφάλιση, αφού ενταχθούν στο Μητρώο θα επιλέγονται από τους συμπολίτες μας με αναπηρία (άτομα με κινητική, νοητική ή/και αναπτυξιακή ή και ψυχική αναπηρία και άτομα με αισθητηριακή αναπηρία) για την υποστήριξη εξατομικευμένων αναγκών και συνθηκών ζωής σύμφωνα με τις ατομικές επιλογές και τα ενδιαφέροντα τους.

Κάποιες από αυτές είναι οι:

α) δραστηριότητες καθημερινής ζωής όπως σίτιση, ένδυση, προσωπική υγιεινή,
β) εργασία και σπουδές
γ) συμμετοχή σε δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου και

δ) δραστηριότητες συμμετοχής στην κοινωνική ζωή.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των αιτούντων, θα λειτουργήσει helpdesk στους τηλεφωνικούς αριθμούς 1555 και 210 7000240  και μέσω της ιστοσελίδας, για αναφορά/ επίλυση προβλημάτων και παροχή οδηγιών.

Η καταβολή των χρημάτων θα γίνεται από τον ΟΠΕΚΑ απολογιστικά ανά μήνα, στον δηλωμένο από τον εκάστοτε Προσωπικό Βοηθό, τραπεζικό λογαριασμό του.

Ακολούθησε το mikrofwno.gr στο Google News, στο Facebook, στο Instagram και στο Twitter για να ενημερώνεσαι για τελευταία νέα σε πολιτισμό και lifestyle.